”Merkittävin suomalainen arkkitehtuurikohde maailmalla”
MHZP entrancePaavo Lipponen (toinen oikealta) tutustumassa Puolan juutalaisten museoon yhdessä arkkitehti Rainer Mahlamäen (kolmas oikealta) kanssa

Suomen entinen eduskunnan puhemies, entinen pääministeri Paavo Lipponen tutustui 3. joulukuuta Varsovassa sijaitsevan Puolan juutalaisten museon rakennustyömaahan. Suomalaisarkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema museo avautuu vuoden kuluttua, joulukuussa 2013. Lipponen totesi työmaalla käydessään, että kyseessä on merkittävin suomalainen arkkitehtuurikohde maailmalla.

Myös Mahlamäki, jonka arkkitehtitoimisto on suunnitellut myös mm. Kotkan merimuseon, pitää rakennusta uransa tärkeimpänä kohteena. Suurimpana haasteena Mahlamäki on pitänyt sisääntuloaulaa, jonka täysin uudenlainen kantava ja kaareva rakenne on 24 metriä korkea. Uudenlaisten ratkaisujen takia suuri osa rakennuksen työvaiheista onkin tehty puhtaana käsityönä.

P. Lipponen ja R. MahlamakiMuseon kaareva, 24-metrinen sisääntuloaula on vaikuttava.


Puola oli ennen toista maailmansotaa Euroopan ja ehkä jopa maailman merkittävin juutalaisten asuinmaa. Puolassa eli tuolloin yli kolme miljoonaa juutalaista. Tällä hetkellä Puolassa asuu vain muutamia tuhansia juutalaisia. Museo kuvaa Puolan juutalaisuutta eri aikoina kahdeksan pysyvän näyttelysalin kautta.