EU:n ulkoministerit keskustelevat Valko-Venäjästä ja EU:n ja Afrikan unionin suhteista

EU:n ulkoasiainneuvoston kokous järjestetään Brysselissä maanantaina 21. syyskuuta. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Pekka Haavisto. Kokouksen pääaiheina ovat Valko-Venäjä, EU:n ja Afrikan unionin suhteet sekä Libya.

Valko-Venäjän osalta jatketaan edellisissä ulkoministerikokouksissa aloitettua keskustelua maan sisäisestä tilanteesta. Suomelle on tärkeää Valko-Venäjän tilanteen rauhanomainen ratkaisu, voimankäytön ja mielenosoittajien pidätysten lopettaminen, poliittisten vankien välitön vapauttaminen sekä kansalaisten oikeuksien kunnioittaminen.

Ulkoministerit valmistelevat tulevaa EU:n ja Afrikan unionin (AU) ulkoministerikokousta, joka edeltää EU-AU-huippukokousta. EU:n Afrikka-suhteissa Suomi haluaa EU:n antavan vahvan tuen Afrikan integraatiolle. Suomi haluaa suunnata koronapandemiaa koskevaa keskustelua mm. vihreään jälleenrakennukseen, Afrikan vapaakauppa-alueeseen sekä hyvän hallinnon ja monenkeskisen yhteistyön edistämiseen. Ilmastonmuutoksen ja ympäristön tulee olla EU-Afrikka-yhteistyön keskiössä. Suomi pitää tärkeänä keskustella myös Sudanin tilanteesta, jolla on vaikutusta alueelliseen vakauteen.

Libyan osalta käydään keskustelu maan poliittisesta tilanteesta erityisesti 21.8.2020 tulitaukoilmoituksen jälkeen. Libyaa on tärkeää tukea sen hauraassa turvallisuustilanteessa. Ponnisteluja pysyvän tulitauon saavuttamiseksi ja rauhanomaisen poliittisen ratkaisun aikaansaamiseksi on jatkettava.

Ulkoministerit keskustelevat lisäksi epävirallisessa lounaskeskustelussa EU:n eteläisestä naapurustosta. EU:n tavoitteiden päivittämistä eteläisessä naapurustossa pohditaan muun muassa koronapandemian tuomien haasteiden valossa. EU:n tärkeiden arvojen – kuten ihmisoikeudet, sukupuolten välinen tasa-arvo, hyvä hallinto ja oikeusvaltioperiaate – on tärkeä pysyä naapuruuspolitiikan ytimessä.

Lisätietoja: 
Ulkoministerin diplomaattiavustaja Turo Mattila, p. +358 295 350 613
Osastopäällikkö Mikko Kinnunen, p.  +358 295 351 820

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].