Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Filippiinit on päiväntasaajan yläpuolella sijaitseva saarivaltio Kaakkois-Aasiassa. Filippiinit muodostuu yli 7 000 saaresta, joista yli 800 on asuttamattomia. Filippiinejä ympäröi Tyyni valtameri, Filippiinienmeri, Celebesinmeri, Sulunmeri ja Etelä-Kiinan meri. Filippiinien lähimpiä naapurimaita merten takana ovat Kiina, Indonesia, Vietnam, Malesia ja Taiwan.
Filippiinit on jaettu 80 maakuntaan ja 120 kaupunkialueeseen. Filippiinien pääkaupunki Manila sijaitsee Luzonin saarella. Niin sanottu Metro-Manila eli pääkaupunkialue koostuu kaiken kaikkiaan 17 eri kaupungista, joista suurin on Quezon City.
Filippiineillä on lähes 40 tulivuorta, joista puolet on toimivia. Pienet maanjäristykset ovat yleisiä. Aikanaan valtaosa saarista oli sademetsän peitossa, mutta puunhakkuu on vähentänyt sademetsien osuuden alle 10 prosenttiin kokonaismaa-alueesta.

Asuminen, asunnot

Filippiineillä on runsaasti erikokoisia asuntoja tarjolla. Asuntojen hintataso vaihtele alueen ja kunnon mukaan.

Autot

Yksityisautoilu on erittäin yleistä Filippiineillä, minkä vuoksi liikenneruuhkat ovat paikoin maailman pahimpia. Liikenne on oikeanpuoleinen.

Hankinnat

Filippiineiltä on lukuisia isoja, ilmastoituja ostoskeskuksia, joiden kauppavalikoima on laaja. Kaupat ovat yleensä auki iltakymmeneen.

Ilmasto

Filippiinien ilmasto on trooppisen kuuma ja kostea läpi vuoden. Kuumin aika on maaliskuusta toukokuuhun, kun taas sadekausi on tyypillisesti kesäkuusta marraskuuhun, jolloin myös taifuunit ovat yleisiä. Lämpötila vaihtelee yleensä +23–32 asteen välillä. Vuoden keskilämpötila on 26,5 astetta. Ilmankosteus vaihtelee 70 ja 85 prosentin välillä.

Joukkoliikenne

Joukkoliikennevälineillä (bussit, jeepneyt) on mahdollista liikkua, mutta liikenne on melko kaoottista. Takseja on runsaasti ja niillä ajaminen on edullista. Grab-kyytisovellusta käytetään paljon.

Juomarahat

Juomarahan antaminen kuuluu filippiiniläisiin tapoihin. Ravintoloissa noin kymmenen prosentin palvelumaksu lisätään usein laskuun, mutta sen lisäksi on suositeltavaa jättää vähän juomarahaa. Myös taksinkuljettajille on tapana antaa vähän juomarahaa.

Jätehuolto

Jätehuolto on Filippiineillä melko kehittymätöntä ja kierrättäminen harvinaista.

Kansalliset vapaapäivät

 • 1.1. uudenvuodenpäivä
 • 25.2. People Power -päivä (1986 EDSA-vallankumouksen vuosipäivä)
 • 9.4. Bataanin päivä (2. maailmansodan tärkeän päivän muistoksi) 
 • 18.4. kiirastorstai
 • 19.4. pitkäperjantai
 • 1.5. työn päivä (vappu)
 • 12.6. itsenäisyyspäivä
 • 26.8. kansallissankarien päivä
 • 1.11. pyhäinpäivä
 • 30.11. Bonifacion päivä (itsenäisyyden sankarin syntymäpäivä)
 • 25.12. joulupäivä
 • 30.12. Rizalin päivä (kansallissankari José Rizalin teloituksen muistoksi)

Kirjallisuus

Kirjallisuutta Filippiineistä on tarjolla melko runsaasti, erityisesti englanninkielistä. Koko maan kattavia matkaoppaita ovat esimerkiksi Lonely Planet Philippines ja Philippines Travel Guide.

Kodinhoitoapu

Kodinhoitoapua on helposti saatavilla ja se on edullista. Saatavilla olevan kodinhoitohenkilökunnan koulutustaso vaihtelee.

Koulut ja opiskelu

Filippiineillä on useita kansainvälisiä kouluja.

Käymälät

Käymälät Filippiineillä ovat yleistasoltaan melko huonoja. WC-paperia on harvoin tarjolla, joten sitä kannattaa kantaa mukana varmuuden vuoksi.

Lemmikit

Tietoa lemmikin viemisestä Filippiineille saa Bureau of Animal Industryn verkkosivuilta.

Majoitus

Majoitusvaihtoehtoja löytyy joka lähtöön sekä tason että hinnan suhteen. Manilan bisnesalueilla (etenkin Makati ja BGC) on kansainvälinen hintataso, mutta muilla alueilla majoitus on usein edullisempaa.  

Mitat ja painot

Virallisesti Filippiineillä on käytössä metrijärjestelmä, mutta tuumat, jalat ja jaardit ovat myös yleisessä käytössä. Paino mitataan tavallisesti kilogrammoissa ja etäisyydet kilometreissä.

Pankit

Filippiineillä on kattava pankkijärjestelmä, joka sisältää pankkeja isoista kansainvälisistä aina maaseudun pieniin pankkeihin. Automaateista voi nostaa rahaa ulkomaisilla korteilla, mutta yleensä vain pienen summan kerrallaan.

Parturi-kampaamot

Parturi-kampaamot ovat hintatasoltaan edullisia Filippiineillä samoin kuin muutkin kauneudenhoitopalvelut.

Posti

Filippiinien paikallispostin lisäksi maassa toimivat kansainväliset kuriiripalvelut FedEx, UPS ja DHL. Postissa ei kannata lähettää mitään arvokasta, sillä postin katoaminen on yleistä.

Puhelimet

Kansainvälinen suuntanumero Filippiineille on +63.
Suomalaiset matkapuhelinliittymät toimivat Filippiineillä. Paikalliset operaattorit Globe, Smart ja Sun tarjoavat pitempiaikaisten sopimusten lisäksi prepaid-liittymiä, joiden käyttö on helppoa ja edullista.

Pukeutuminen

Pukeutuminen Filippiineillä on vapaamuotoista.

Pysäköinti

Pysäköinti on rajoitettua suurten kaupunkien keskustoissa. Kaupungeissa on runsaasti parkkihalleja.

Ravinto

Filippiiniläisen keittiön lisäksi etenkin kaupungeissa on tarjolla ruokaa joka lähtöön. Kasvissyöjän saattaa olla vaikea löytää sopivaa ruokaa, sillä paikallinen ruokakulttuuri on erittäin lihapainotteista.

Sähkövirta

Sähkövirta Filippiineillä on 220 volttia, 60 Hz. Suomalaisiin sähkölaitteisiin tarvitaan adapteri.

Terveydenhuolto

Terveydenhuolto on Filippiineillä yleisesti hyvä ja aikaansa seuraava. Terveydenhuollossa on nähtävissä paljon vaikutteita Yhdysvalloista. Mikäli maassa viettää pidemmän aikaa, on syytä hankkia paikallinen vakuutus.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Tuonti- ja vientirajoitukset on nähtävissä  tullilaitoksen verkkosivuilla.

Turvallisuus

Ks. Filippiinien matkustustiedote

Valuutta

Käytössä oleva valuutta on Filippiinien peso (PHP).

Hyvä tietää