Nya ambassadörer till Kanada, Cypern och Filippinerna

Republikens president har idag den 28 mars beslutat om följande ambassadörsutnämningar:

Risto Piipponen Utrikesrådet Risto Piipponen till ambassadör i Ottawa i Kanada från den 15 augusti 2008.

Piipponen inledde sin karriär vid utrikesministeriet år 1987. Han flyttar till Ottawa från Nicosia på Cypern, där han varit ambassadör sedan 2004. Piipponen har även tjänstgjort vid de finländska beskickningarna i Paris, Alger, Canberra och vid Finlands EG-representation i Bryssel. Vid ministeriet har Piipponen arbetat på Europaavdelningen som chef för enheten för allmänna EU-frågor och samordning, år 1995 vid ministeriets EU-sekretariat, på avdelningen för utvecklingssamarbete och på handelspolitiska avdelningen. Åren 1992-1994 arbetade Piipponen vid EFTA:s sekretariat och EFTA:s övervakningsmyndighet i Genève och Bryssel.

Riitta ReschUtrikesrådet Riitta Resch till ambassadör i Nicosia på Cypern från den 1 september.

Resch började arbeta vid utrikesministeriet 1982 och flyttar nu till Cypern efter att ha varit Finlands ambassadör i Filippinerna. Hon har även tjänstgjort vid Finlands ständiga FN-representation i New York, Finlands ständiga representation i Genève och vid ambassaderna i Indien och Frankrike. Vid ministeriet har hon arbetat på rättsavdelningen, handelspolitiska avdelningen, politiska avdelningen, protokollavdelningen och avdelningen för globala frågor, där hon var chef för enheten för allmänna globala frågor.

Heikki Hannikainen Utrikesrådet Heikki Hannikainen till ambassadör i Manila i Filippinerna från den 1 oktober.

Hannikainen inledde sin karriär vid utrikesministeriet 1972 och flyttar till Filippinerna efter att ha varit Finlands representant vid förbindelsekontoret i Ramallah sedan 2005. Hannikainen har tidigare arbetat inom den finländska utlandsrepresentationen som generalkonsul i Shanghai och vid ambassaderna i Paris, Köpenhamn, Rom, Brasília och Belgrad. Under sin tid i Finland har han arbetat på utrikesministeriets protokollavdelning, handelspolitiska avdelning och politiska avdelning och senast som Finlands samordnare för Medelhavssamarbetet.