Nya ambassadörer

Den 15 mars utnämnde republikens president följande nya ambassadörer:

Sirpa MäenpääUtrikesrådet Sirpa Mäenpää till chef för Finlands ambassad i Addis Abeba, Etiopien från och med den 1 september 2013.

Mäenpää är för närvarande Finlands ambassadör i Bangkok med Thailand, Myanmar, Kambodja och Laos som verksamhetsområde. Inom utrikesrepresentationen har hon tidigare tjänstgjort vid Finlands ambassad i Nairobi och som chargé d'affaires i Managua.

Vid utrikesministeriet har Mäenpää arbetat vid den utvecklingspolitiska avdelningen och vid avdelningen för Afrika och Mellanöstern med olika uppdrag, senast som biträdande avdelningschef.

Mäenpää började arbeta vid utrikesministeriet 1983.

Kirsi WestphalenUtrikesrådet Kirsti Westphalen till chef för Finlands ambassad i Bangkok, Thailand från och med den 1 september 2013.

Westphalen flyttar till Bangkok från Los Angeles, där hon varit Finlands generalkonsul sedan 2008. Inom Finlands utrikesrepresentation har hon också tjänstgjort i Paris, i Peking, vid Finlands ständiga representation vid FN i New York, i Damaskus och i Rabat som chargé d'affaires.

Vid utrikesministeriet har Westphalen innehaft olika uppdrag vid den handelspolitiska avdelningen, politiska avdelningen, press- och kulturavdelningen, protokollavdelningen, avdelningen för utvecklingssamarbete och vid avdelningen för Afrika och Mellanöstern. Hon har också varit utrikesministeriets islamkoordinator och lett ett team för dialog mellan kulturer och religioner.

Westphalen började arbeta vid utrikesministeriet 1981.

Katja PehrmanRepublikens president befullmäktigade kabinettchefen Katja Pehrman att verka som Finlands ambassadör vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) från och med den 1 september 2013.

För närvarande är Pehrman utrikesminister Erkki Tuomiojas diplomatiska rådgivare och kabinettchef. Hon har tidigare innehaft olika uppdrag vid den politiska avdelningen, senast som tjänstemannasekreterare för avdelningschefen och understatssekreteraren med ansvar för utrikes- och säkerhetspolitik. Pehrman har arbetat särskilt med säkerhetspolitiska frågor, bland annat vid enheten för vapenkontroll.

Inom utrikesförvaltningen har Pehrman tjänstgjort vid Finlands ständiga representation vid FN i New York, bland annat med frågor i anslutning till Finlands EU-ordförandeskap. Hon har också arbetat vid Finlands ständiga representation vid OSSE i Wien, där hon under Finlands ordförandeskap i OSSE var ordförande för budget- och förvaltningskommittén.

Pehrman började arbeta vid utrikesministeriet 2002.

Därtill ackrediterade republikens president chefen för Finlands ambassad i Kuala Lumpur ambassadör Matti Pullinen att representera Finland på Filippinerna ochchefen för Finlands ambassad i Pretoria ambassadör Petri Salo att representera Finland i Lesotho.

För mera information: chefen för personalförvaltningen Vesa Lehtonen, tfn 09 1605 5401

 

 

OSSE