Utrikesministeriet har nått alla finländare i området drabbat av tyfonen Haiyan

Utrikesministeriet har fått kontakt med alla de finländare som man sökt i området som drabbades av tyfonen Haiyan (Yolanda). Enligt utrikesministeriets uppgifter befinner sig ingen av dem i nöd.

De tre sista nåddes på onsdag morgon finsk tid i staden Tacloban på ön Leyte och på norra delen av ön Cebu. Kring 60 finländare befann sig i det värst drabbade området medan stormen pågick, en del av dem i områden där det förekom vindpustar på över 100 meter i sekunden.

Utrikesministeriet sökte efter sammanlagt 76 finländare efter orkanen. I arbetet utnyttjades främst uppgifter av anhöriga, utrikesministeriets system för reseanmälningar, information från andra myndigheter och sociala medier.

Utrikesministeriet samarbetade med andra myndigheter, med de andra nordiska länderna och med Röda korsets organisationer. Finlands konsulära tjänsteman i Manila och konsul i Kuala Lumpur, som reste till Filippinerna, arbetade från Norges ambassad i Manila. Finland har inte längre en egen ambassad på Filippinerna.

På onsdagen kände utrikesministeriet till 347 finländare som vistas i landet. Eftersom utrikesministeriet inte känner till alla finländare på Filippinerna är det reella antalet större. Utrikesministeriet rekommenderar att alla finländare gör en reseanmälan på adressen reseanmalan.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).