Finland beviljar 2,7 miljoner euro i humanitärt bistånd till Filippinerna

Pressmeddelande 248/2013
28.11.2013

Utrikesministeriet har genom utvecklingsminister Pekka Haavistos beslut den 28 november beviljat 2,7 miljoner euro i humanitärt bistånd för att hjälpa tyfonen Haiyans offer. Biståndet levereras genom Finlands Röda Kors, Kyrkans utlandshjälp och FN:s Livsmedelsprogram WFP.

Finlands bistånd kommer att användas till akuta behov efter katastrofen, såsom skydd, mat, vattenförsörjning och hälsovård. En del av hjälpen har redan nått sitt mål trots de svåra förhållandena.

”Det är fantastiskt att de finländska organisationerna mobiliserade så snabbt. Det är också ytterst positivt att finländarna har varit villiga att hjälpa katastrofens offer. Insamlingarna har inbringat betydande medel. Behovet av långsiktigt stöd kvarstår ännu för att hjälpa dem som förlorat sina hem, blivit föräldralösa eller lider nöd på annat sätt”, säger utvecklingsminister Pekka Haavisto.

Trots att Filippinerna har goda förutsättningar att agera själv i katastrofsituationer behövs det ändå utomstående hjälp i kriser av den här storleken. Finland beaktar också behovet av återuppbyggnad efter orkanen. Finland ger nu 350 000 euro till återuppbyggnadsfonden som håller på att grundas av Asiatiska utvecklingsbanken.

”Återuppbyggnaden måste fås igång med det samma, parallellt med de humanitära insatserna. Vi har redan fått preliminära bedömningar av hjälpbehovet. 3,5 miljoner människor har tvingats lämna sina hem. De måste garanteras basservice och möjlighet att återvända till sina hem så fort som möjligt”, konstaterar minister Haavisto.

För mera information: enhetschef Anna Gebremedhin, enheten för humanitärt bistånd, tfn 040 583 0149

Beviljade summor, sammanlagt 2 689 217 euro:

  • FRK:s stöd till Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationens och Internationella rödakorskommitténs operation, sammanlagt 1 280 000 euro
  • Kyrkans utlandshjälp 400 000 euro
  • FN:s livsmedelsprogram WFP 1 009 217 euro.