Finland får observatörsstatus av Stillahavsalliansen

Pressmeddelande 36/2014
12.2.2014

Finlands ansökan om att bli observatör godkändes av Stillahavsalliansens åttonde toppmöte som ägde rum den 10 februari i Cartagena, Colombia.

Stillahavsalliansen är en ekonomisk region som bygger på frihandel och som grundades år 2011 av Chile, Colombia, Mexiko och Peru. Alliansens medlemsstater strävar efter att främja och förenhetliga frihandel med dynamiska metoder, i synnerhet i Stillahavsområdet. Samarbetet utgår från redan existerande frihandelsarrangemang mellan medlemsländerna. Regionen som är attraktiv så väl tack vare sitt geografiska läge som för sitt businessklimat erbjuder också möjligheter för finländska företag. Som observatör kan Finland delta i organisationens evenemang och få mera direkt information om utvecklingen i regionen.

De grundande medlemsstaternas ekonomier är stabila, den ekonomiska tillväxten är i snitt 4,3 procent och länderna har stor och köpkraftig befolkning. Alliansen omfattar 209 miljoner människor, det vill säga mer än en tredjedel av Latinamerikas befolkning och cirka 35 procent av världsdelens bruttonationalprodukt. I Världsbankens bedömning ”Ease of doing business” placerar sig alla fyra alliansländerna på de fem bästa platserna. (Puerto Rico ligger på andra plats).

Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb besökte Colombia och Mexiko med en företagsdelegation på våren år 2013. Besöket bekräftade att latinamerikanska länder med stabil ekonomisk tillväxt erbjuder goda handelsmöjligheter för finländska företag.

Alliansen har väckt mycket intresse. Costa Rica och Panama är nära att bli fullvärdiga medlemsstater, och observatörerna är idag 30 till antalet. Förutom Finland beviljades också Indien, Singapore, Marocko och Israel observatörsstatus. Bland andra är USA; Kanada, Australien, Kina och sju EU-länder (Spanien, Portugal, Frankrike, Italien, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien) redan observatörer.

För mer information: chefen för Latinamerika- och Karibenenheten Roy Eriksson, tel. 0295 350 595