Perun pääkaupungin Liman katolisen yliopiston kulttuurikeskuksen (CCPUCP) galleria esittelee suomalaisvalokuvan maailmanlaajuisesti tunnetuimpiin kuuluvan edustajan töitä viideltä vuosikymmeneltä. Taivaanranta-Firmamento –näyttely on esillä tammikuun lopulle asti.

Kuva: Arno Rafael Minkkinen
Minkkinen nosto

Suomessa syntynyt, mutta varhain amerikkalaistunut Arno Rafael Minkkinen (s. 1945) on tehnyt pitkän ja kansainvälisen uran valokuvataiteen parissa. New Yorkin suomalaiskorttelissa kasvanut ja yhdysvaltalaisen valokuvan mestareiden opissa kannuksensa ansainnut taiteilija kertoo ammentavansa luomistyöhönsä paljon myös pohjoisista juuristaan. Vesi ja erämaiden hiljaisuus ovat Minkkisen tunnusomaisten omakuvien toistuvia ja ihmisruumiin kanssa tasa-arvoisia elementtejä. Omalakisen estetiikkansa vaikuttavuudesta sekä vuosikymmenien opetustyön ansiosta Minkkistä on pidetty yhtenä nykyvalokuvataiteen tärkeimmistä edelläkävijöistä, ja hänelle on myönnetty mm. Suomen leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -kunniamerkki 2017.

Suomen Liman suurlähetystön aloitteesta Peruun päätynyt Taivaanranta - Firmamento –retrospektiivinäyttely saapuu Limaan Kroatiasta, ja sen on kuratoinut Zagrebin Modernin taiteen museon Filip Beusan. Leppymättä kameransa kanssa kiertävä taiteilija on kuitenkin ehtinyt lisätä näyttelyyn myös uunituoreita otoksia avajaismatkaltaan Limaan. CCPUCP -kulttuurikeskuksen kirjakaupasta on saatavissa myös komea näyttelykatalogi.

Arno Rafael Minkkinen: Taivaanranta – Firmamento:

18.10.-27.1. Centro Cultural PUCP, Avenida Camino Real 107,5 San Isidro, Lima. Ma-Su klo 10-22. Vapaa pääsy.