Perulainen korkean tason kaivosdelegaatio vieraili Suomessa

Perulaisten kaivosten johtajista koostuva korkean tason kaupallinen delegaatio vieraili Suomessa ja Ruotsissa 02.-08.05.2018. Perulais-pohjoismaisen kauppakamarin sekä Suomen ja Ruotsin edustustojen koordinoimaan vierailuun osallistui ylintä johtoa seuraavista perulaisista kaivosyhtiöistä: Hochschild Mining, SIMSA, Minera Poderosa ja Minera Catalina Huanca.

Suomen osuudella ryhmä tutustui 1450 metriä syvään Pyhäsalmen kaivokseen, jossa noudatetaan maailman korkeimpia ympäristö- ja työturvallisuusstandardeja. Automatisaatio ja mekanisaatio olivat myös teemoja, jotka kiinnostivat perulaisyhtiöitä, joiden toiminnan haasteisiin kuuluvat rajalliset makean veden varastot Andeilla sijaitsevien kaivosten läheisyydessä, veden saastuminen sekä sosiaaliset ja ympäristökonfliktit kaivosta ympäröivien maalaisyhteisöjen kanssa.

Suomessa tutustuttiin myös Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) asiantuntijapalveluihin ja kansainvälisiin hankkeisiin sekä Suomen kaivosalan kasvuohjelman – Mining Finlandin – jäsenyrityksiin. Perulaisille vieraille pääsivät esitelmöimään mm. Normet, Merus Power, IMA Engineering, Savosolar ja EPH Environment.

Kuva: Suomen suurlähetystö Lima
Perulainen delegaatio vierailulla Geologian tutkimuskeskuksessa, Espoossa.
Kuva: Suomen suurlähetystö Lima
Raul Alta-Torre, perulais-pohjoismaisen kauppakamarin puheenjohtaja.

Pyhäsalmen kaivokselta matka jatkui Normetin Iisalmen tehtaalle, jossa delegaatiolle esiteltiin uusinta teknologiaa mm. tunnelien kaivamiseen liittyen. Normetilla on paikallinen myyntitoimisto Perussa ja se on kattavasti edustettuna maan suurimmissa maanalaisissa kaivoshankkeissa.

Maria Ruuskanen Suomen suurlähetystöstä kommentoi tämän kaltaisten delegaatiomatkojen olevan erittäin tärkeitä maiden välisen etäisyyden umpeen kuromiseksi. "Näiden matkojen tavoitteena on tarjota suomalaisille teknologia-alan yrityksille uusia mahdollisuuksia kohdata ja keskustella perulaisten kaivosyhtiöiden kanssa, perinteisten messumatkojen ohella. Suomella on paljon osaamista, joka pohjautuu tiiviiseen yhteistyöhön suomalaiskaivosten, teknologiayritysten ja yliopistojen välillä. Uutta tutkimusta tehdään jatkuvasti ja uusien, aina vaan tehokkaampien ja ympäristöystävällisempien ratkaisujen kehittämistä tuetaan myös julkisin varoin. Tämän on hyvin kiinnostava konsepti perulaisille", Ruuskanen summasi.

Vierailun tarkoituksena oli myös vahvistaa Suomen maakuvaa maailman edistyksellisimpänä kaivosmaana.  "Suomen tavoitteena on olla strateginen kumppani Perulle sen kaivossektorin kehittämisessä kestävällä tavalla", Ruuskanen totesi.

Suomesta kaivosalan vierailu jatkui Ruotsiin, jossa delegaatio vieraili mm. Kirunan kaivoksella.

Kuva: Suomen suurlähetystö Lima
Vierailu Pyhäsalmen kaivokseen, 1450 metrin syvyyteen.