Europarlamenttivaalit 2019

Suomessa varsinainen europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntaina 26.5.2019

Suomessa varsinainen europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntaina 26.5.2019. Perussa on mahdollisuus äänestää europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksessä Suomen suurlähetystössä Limassa. Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä ulkomailla.

Ennakkoäänestyspaikka Perussa

Lima

Suomen suurlähetystö

Calle La Santa Maria 120, San Isidro

 

Puh. +51 1 222 4466

Avoinna:

Klo:

15.05. - 16.05.2019

10:00 - 17:00

 

Europarlamenttivaaleissa äänioikeutettu on asuinpaikkaan katsomatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä (26.5.2019) täyttää 18 vuotta. Äänioikeutettuja ovat siten 26.5.2001 ja sitä aikaisemmin syntyneet Suomen kansalaiset.

Europarlamenttivaaleissa äänioikeutettu on edellisen lisäksi

b) muun EU:n jäsenvaltion kansalainen, joka ei ole menettänyt vaalikelpoisuuttaan kotivaltiossaan ja on viimeistään 80. päivänä ennen vaalipäivää (7.3.2019) ilmoittautunut maistraatille otettavaksi Suomen äänioikeusrekisteriin ja
b1) jolla on kotikunta Suomessa 51. päivänä ennen vaalipäivää (5.4.2019) tai
b2) joka on EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa tai tällaisen henkilön perheenjäsen, joka asuu Suomessa.

Äänestäjä on velvollinen esittämään vaalitoimitsijalle selvityksen henkilöllisyydestään (henkilöllisyystodistus). Henkilöllisyyden voi todistaa voimassa olevalla passilla, poliisin antamalla henkilökortilla, ajokortilla tai kuvallisella Kela-kortilla. Henkilöllisyys voidaan todeta myös ulkomaisesta virallisesta henkilöllisyystodistuksesta.

Väestörekisterikeskuksen lähettämä ilmoituskortti "Ilmoitus äänioikeudesta" nopeuttaa äänestämistä, joten ole hyvä ja ota se mukaasi. Voit äänestää toki ilman kyseistä ilmoituskorttiakin.

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksessä ulkomailla voit äänestää myös kirjeitse. Tilaa asiakirjat sähköisestä tilausjärjestelmästä. Tilatessasi ennakkoäänestysmateriaalit merkitse tarkka osoitteesi tilauslomakkeeseen. Äänestettyäsi sinun tulee palauttaa asiakirjat oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle Suomeen siten, että niiden on oltava perillä viimeistään 24.5.2019. Vastaat itse siitä, että äänesi on perillä ajoissa, joten tilaathan asiakirjat hyvissä ajoin. Lisätietoa kirjeäänestyksestä löydät osoitteesta vaalit.fi/kirjeaanestys(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Tervetuloa äänestämään!

Lisätietoa europarlamenttivaaleista ja käytössä olevasta kirjeäänestyksestä:

www.vaalit.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (Oikeusministeriön vaalisivut)
https://vaalit.fi/europarlamenttivaalit(Linkki toiselle web-sivustolle.)

​​​​​​​