Pakistan
Suomi toimii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) puheenjohtajana vuonna 2025.
Ulkoministeri Elina Valtonen vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Vierailu tapahtuu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajan roolissa.
Suomi aloittaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajana 1. tammikuuta 2025 alkaen. Puheenjohtajuuskaudellaan Suomi painottaa Etyjin periaatteita, tukea Ukrainalle sekä järjestön ja osallistujavaltioiden resilienssin vahvistamista.
Ulkoministeriö on myöntänyt yhteensä 10 miljoonaa euroa kansainvälisten kansalaisjärjestöjen ihmisoikeustyölle vuosille 2025–2026. Rahoituksella edistetään Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä kehityspolitiikan tavoitteita.
Tasavallan presidentti määräsi esittelyssään 19. joulukuuta kaksi uutta sivuakkreditointia.
Suomi valmistelee maapaviljonkia seuraavaan YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Belémissä, Brasiliassa 10.-21.11.2025. Ympäristöministeriö ja ulkoministeriö tukevat paviljongin valmistelua yhteistyössä yritysten, kaupunkien, yliopistojen ja järjestöjen kanssa.
Ulkoministeriö on myöntänyt yhteensä kaksi miljoonaa euroa toiminta-avustusta suomalaisten YK-taustaisten kansalaisjärjestöjen perustoimintaan sekä niiden tekemään viestintä- ja globaalikasvatustyöhön Suomessa vuosina 2025–2027. Tukea saa viisi järjestöä.
Internetin hallintofoorumi (Internet Governance Forum, IGF) toimii ensisijaisena monitoimijafoorumina sidosryhmien väliselle vuoropuhelulle kansainvälisestä digipolitiikasta ja internetin hallinnosta. Suomi on yhdessä Alankomaiden ja Saksan kanssa vahvistanut sitoumuksensa IGF:n tukemiseen yhteensä noin 550 000 euron rahoituksella vuonna 2024.
Ulkoministeriö jatkaa edustustoverkon vahvistamista avaamalla kolmannen pääkonsulaatin Yhdysvaltoihin. Sen sijaintipaikkana on Houstonin kaupunki Texasin osavaltiossa.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on 17. joulukuuta 2024 antanut tuomion yhdistymisvapautta koskevassa asiassa. EIT katsoi yksimielisesti, ettei Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIS) 11 artiklaa (kokoontumis- ja yhdistymisvapaus) ollut loukattu. EIS 14 artiklan (syrjinnänkielto) osalta EIT jätti valituksen tutkittavaksi ottamatta.