Utrikesministeriet beviljar Finlands Röda Kors en miljon euro för att skicka ett fältsjukhus till pakistanska Peshawar

Pressmeddelande 17/2009
22.1.2009

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen har i dag beslutat att bevilja Finlands Röda Kors en miljon euro för att skicka ett fältsjukhus till pakistanska Peshawar.

Med hjälp av stödet ska infrastrukturen inom hälsovÅrden utvidgas att möta det kraftigt ökade behovet som orsakats av ökade strider och oroligheter i Pakistans nordvästra provins och i de sÅ kallade klanomrÅdena (FATA) vid afghanska gränsen. Mer än 200 000 civila har uppskattningsvis flytt undan väpnade sammandrabbningar och rÅn. Av dem finns nÅgra tiotusentals i Afghanistan och resten i Pakistan.

PÅ fältsjukhuset vÅrdas bÅde soldater och civila. Utrustningen kommer senare att flyttas till ett sjukhus som är under byggnad i Peshawar. Sjukhuset ska erbjuda kirurgiska tjänster och undervisning i regionen pÅ permanent basis.

Utöver sedvanliga enheter omfattar fältsjukhuset tvÅ operationssalar samt röntgen- och laboratorielokaler. FRK skickar bÅde teknisk och medicinsk personal med sjukhuset.

Utrikesministeriet har År 2008 ocksÅ finansierat FRK:s motsvarande fältsjukhusprojekt i den koleradrabbade regionen i Zimbabwe med 850 000 euro.

Närmare upplysningar: ambassadrÅdet Rauli Suikkanen, enheten för Asien och Oceanien, tfn 09 1605 5523, och ministerns specialmedarbetare Ossi Martikainen, tfn 040 592 6769