Finland stöder återuppbyggnad och stabilisering av pakistanska gränstrakter

Pressmeddelande 123/2010
23.4.2010

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen har beviljat 3 000 000 euro ur biståndsanslagen till en fond som stöder återuppbyggnad och stabilisering av de pakistanska gränstrakterna mot Afghanistan. Fonden administreras av Världsbanken.

Regionerna vid Pakistans västra gräns lider av en utdragen konflikt och samhällelig instabilitet. Den socioekonomiska utvecklingen i de pakistanska gränstrakterna ligger också avsevärt efter resten av landet. Läget i gränsområdena är kritiskt även på grund av att olika rebellrörelser och terroristorganisationer utnyttjar dem som utbildnings-, underhålls- och rastplatser och som bas för sina attacker i Pakistan och Afghanistan. Stabilitet i Pakistan hänger nära samman med stabilitet i Afghanistan och stöd till gränsområdena främjar också en mer omfattande regional utveckling. Anslutningen till fonden ingår i Finlands övergripande regionala syn på en stabilisering av Afghanistan och Pakistan.

Syftet med fonden är att komplettera och stärka den pakistanska regeringens åtgärder för att stabilisera och återuppbygga regionen. Fonden bidrar till att främja tillgången till utbildning och hälsovårdstjänster och reparera skadad infrastruktur. Dessutom utvecklar fonden försörjningsmöjligheter för regionens invånare och internflyktingar samt stärker rättsväsendet. Med stöd av fonden förbättras också kvinnors och flickors rättigheter och ställning genom ökade utbildnings- och hälsovårdstjänster och genom en stärkning av kvinnors juridiska ställning.

Närmare upplysningar: ledaren för Sydasienteamet Rauli Suikkanen, tfn 09 1605 5523, utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare Markus Ojakoski, tfn 09 1605 6306 eller 0500 459 009
 

ulko- ja turvallisuuspolitiikka