Kaikki irti Pakistanin kaupallis-taloudellisista mahdollisuuksista

Etelä-Aasian alueellinen suurvalta Pakistan tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisille. Yritysvaltuuskuntaa viritellään jo loppuvuodeksi, ja kulttuurialalla museoliittojen yhteistyö toimii hyvin.

Suomen kiertävä suurlähettiläs Etelä-Aasiassa Rauli Suikkanen ja ulkoministeriön muita virkamiehiä vieraili Pakistanissa lokakuun alussa. Onnistuneen matkan aikana potkaistiin käyntiin monta uutta aloitetta. Matkalla kartoitettiin alueellisen suurvallan poliittista kenttää, alueellista roolia, pureuduttiin kaupallis-taloudellisiin mahdollisuuksiin sekä juhlittiin Suomi 100 vuotta -tapahtumia ja vahvistettiin museoliittojen yhteistyötyötä.

Kiertävä suurlähettiläs Rauli Suikkanen ja Suomen Islamabadin-kunniakonsuli Asad Ansari.
Kuva: Annikki Hakala
Vierailukohteina olivat kaikki paikalla olevat YK-järjestöt, Maailmanpankki, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, kauppakamarit, keskuspankki, useiden maiden edustustot ja useat yritykset. Matkalla olivat mukana myös FinPron aluejohtaja Jukka Hahlanterä ja Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Kiinan ja Pakistanin talouskäytävä tarjoaa mahdollisuuksia

208 miljoonan asukkaan Pakistan on houkutteleva markkina-alue eurooppalaisille yrityksille. EU-kaupan volyymi nousi lähes 40 prosenttia viime vuonna.

IMF:n kesällä julkaistun raportin mukaan Pakistanin talouden näkymät ovat suotuisat. IMF ennustaa bruttokansantuotteen nousevan arvioidusta 5,3 prosentista 6 prosenttiin loppuvuoden aikana. IMF:n viimeaikaisten ennusteiden mukaan Pakistanin bruttokansantuote kasvaa tulevina vuosina noin 5 prosenttia vuosittain. Kasvu johtuu suurelta osin Kiina–Pakistan -talouskäytävään liittyvien investointien lisääntymisestä. Talouskäytävään liittyvät mahdollisuudet ovat mielenkiintoisia myös suomalaisille yrityksille.

Suomen kunniakonsulit Pakistanissa innostivat Finpron suunnitelmaa tuoda yritysvaltuuskunta matkalle Pakistaniin mahdollisesti jo marraskuussa 2017. Kartoitettavia yhteistyömahdollisuuksia paljon: terveysteknologia, koulutusvienti, puhdas teknologia, muotoilu. Keskuspankkien ainakin jonkinasteista yhteistyötä ollaan myös hahmottelemassa.



Museoliittojen hyvä yhteistyö

Pakistanin ja Suomen museoliittojen yhteistyö on Suomen merkittävimpiä lippulaivoja maassa. 

Pakistanissa on hyvät mahdollisuudet saada kansainvälistä rahoitusta kehityshankkeille, eikä maan museoiden tasoa tarvitse hävetä. Kulttuurisesti rikas Pakistan ja Suomi ovat kuin tehty toisilleen museoalan yhteistyössä.

Äitiyspakkaus kiinnostaa

Vierailun suurimman huomion, kuten yleensäkin, sai suomalainen äitiyspakkaus. Kiertävän suurlähettilään isännöimillä lähes 200 vieraan Suomi 100 -vastaanotolla Karachissa lupasi Sindin alueen terveysministeri viedä äitiyspakkausideaa alueellaan eteenpäin.

Suomi on tukenut Marie Stopes -järjestön kautta Karachin äitiysneuvoloita.

Pakistan myös perheille sopiva asemapaikka

Vihreä ja miellyttävän ilmaston omaava Islamabad on jo osalle maita asemapaikka, johon myös perhe voi tulla. Yhteistä turvallisuussäädöstä EU-maille ei ole, mutta esimerkiksi saksalaiset diplomaatit ovat jo läsnä perheineen. Suurimmalla osalla diplomaatteja ovat kumppanit jo matkassa, näin myös Norjalla. 

Islamabadin turvallisuustilanteen katsotaan parantuneen kahden viimeisen vuoden aikana. Turvallisuuden suhteen on syytä kuitenkin olla vielä varovaisen positiivinen.

YK-järjestöt ovat juuri läpikäyneet asemapaikkaselvityksen, ja on odotettavissa, että perheet ovat pian tervetulleita. Vehreä pääkaupunki tarjoaa paljon mahdollisuuksia vapaa-ajanviettoon aktiivisen kansainvälisen elämän lisäksi. EU-maat ovat paikalla vahvasti läsnä noin 20:lla edustustolla.



Johanna Jokinen-Gavidia

Kirjoittaja oli mukana Pakistanin matkalla ja vastaa eteläisen Aasian yksikössä Afganistanista, Pakistanista ja alueellisista konflikteista.

kauppa