Förberedelser inför Europeiska rÅdet och läget i Pakistan pÅ rÅdets agenda

StatsrÅdets kommunikationsenhet
Utrikesministeriet
Pressmeddelande 386/2008
5.12.2008


EU:s rÅd (allmänna frÅgor och yttre förbindelser) sammanträder mÅndagen den 8 december i Bryssel. RÅdets centrala tema är förberedelserna inför Europeiska rÅdets möte i december. FrÅn Finland deltar utrikesminister Alexander Stubb och Europaminister Astrid Thors.

Ministrarna kommer att diskutera Europeiska rÅdet som arrangeras den 11 och 12 december i Bryssel. Ordföranden presenterar ett utkast till Europeiska rÅdets slutsatser. Det centrala temat för Europeiska rÅdets möte i december är klimat- och energipaketet. Man strävar efter att nÅ samförstÅnd i frÅgan före utgÅngen av År 2008. Man kommer att fortsätta diskussionerna om tillvägagÅngssätten med tanke pÅ Lissabonfördraget, och avsikten är ocksÅ att rÅdet ska godkänna Europeiska kommissionens s.k. stimulanspaket frÅn november. Europeiska rÅdet kommer ocksÅ troligtvis att ge en förklaring om den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken. Man kommer även kort att diskutera den gemensamma jordbrukspolitiken.

Avsikten är att ministrarna godkänner slutsatser som gäller EU:s utvidgning. I november offentliggjorde kommissionen sitt Årliga utvidgningspaket, som innehÅller en utvidgningsstrategi samt kandidatländernas och de potentiella kandidatländernas framstegsrapporter. Enligt strategin har EU gjort framsteg när det gäller att förbättra kvaliteten pÅ utvidgningsprocessen. Finland betonar att man i utvidgningspolitiken konsekvent bör hÅlla fast vid de utvidgningsÅtaganden man beslutade om År 2006.

Utrikesministrarna kommer att godkänna slutsatser om utvidgningen i frÅga om västra Balkan. Finland stöder avsikten att pÅbörja genomförandet av ett temporärt stabiliserings- och associeringsavtal mellan EU och Serbien, eftersom Serbien har gjort framsteg i samarbetet med den internationella krigsförbrytartribunalen ICTY. RÅdet kommer ocksÅ att diskutera EULEX-insatsen i Kosovo, som inleder sin verksamhet i hela KosovoomrÅdet i början av december.

Vid en lunch för utrikesministrarna kommer den höge representanten Javier Solana att presentera en rapport om EU:s säkerhetsstrategi. Finland ger sitt stöd för en uppdatering av strategin, och rÅdet har för avsikt att godkänna uttalanden om utvecklandet av EU:s prestationsförmÅga och stärkandet av internationell säkerhet. Vid diskussionerna behandlas bl.a. förhindrandet av spridningen av massförstörelsevapen och kampen mot internationell terrorism.

Utrikesministrarna kommer ocksÅ att diskutera situationen efter terrorattackerna i Bombay och stödet till Pakistans regering för att uppnÅ stabilitet i omrÅdet. Finland stöder en intensifiering av förbindelserna mellan EU och Pakistan, t.ex. att en ministertrojka arrangeras under Tjeckiens ordförandeskap och vid behov ett toppmöte mellan EU och Pakistan År 2009.

Andra teman är fredsprocessen i Mellanöstern och stärkta förbindelser till partnerländerna i MedelhavsomrÅdet utifrÅn EU:s verksamhetsstrategi för Mellanöstern, som nyligen uppdaterats. RÅdet kommer ocksÅ att dryfta metoder genom vilka EU skulle kunna stödja läget i den östra delen av demokratiska republiken Kongo, som ytterligare försämrats. Finland understöder ytterligare Åtgärder för att förhindra sexuellt vÅld mot kvinnor. RÅdet ska godkänna slutsatser om nya sanktioner mot Zimbabwe.

Dessutom behandlas läget i frÅga om Världshandelsorganisationen WTO:s förhandlingsrunda. Finland hoppas att man ska uppnÅ ett genombrott i de förhandlingar som förs om tillträdet till marknaden för industriprodukter och om jordbruket ännu under detta År. Detta skulle innebära att WTO:s ministrar sammankallas till ett möte i december.

Ytterligare information: specialsakkunnig, EU-ärenden, Jonna Laurmaa, statsrÅdets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2191, och ambassadrÅdet Markku Lampinen, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5530 eller 040 726 6124.

Euroopan neuvosto