Suomi osallistuu toista kertaa tänä vuonna Etyjin vastuumekanismin käynnistämiseen

45 Etyjin osallistujavaltiota käynnisti yhdessä Ukrainan kanssa Moskovan ihmisoikeusmekanismin selvittämään Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen inhimillisiä seurauksia. Mekanismin tuottama raportti valmistuu heinäkuun aikana. Tämä on jo toinen kerta tänä vuonna, kun mekanismi käynnistetään. Uusi raportti tulee rakentamaan edellisen tuloksille.

Etyjin pysyvässä neuvostossa ilmoitettiin 2. kesäkuuta, että 45 Etyjin osallistujavaltiota yhdessä Ukrainan kanssa käynnistää Moskovan mekanismin selvittämään Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan inhimillisiä seurauksia. Viimeksi mekanismi käynnistettiin 3. maaliskuuta.

Nyt käynnistetty Moskovan mekanismi tulee rakentamaan edellisen tuloksille. Sen avulla nimitettävät riippumattomat asiantuntijat jatkavat Venäjän Ukrainaan hyökkäyssotaan liittyvien kansainvälisen ihmisoikeuslainsäädännön ja humanitaarisen oikeuden loukkauksien selvittämistä Ukrainassa. Ukraina tukee mekanismin käynnistämistä täysin ja on se taho, joka nimittää asiantuntijaryhmän.

Selvityksen piiriin kuuluu myös tietojen kerääminen sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Sen perusteella laaditaan raportti, jota voidaan hyödyntää mahdollisissa tulevissa oikeudellisissa prosesseissa.

Raportointityö käynnistyy nopeassa aikataulussa sen jälkeen, kun Ukraina on nimittänyt asiantuntijatiimin ja valmistelut on tehty. Tarkempi aikataulu selviää kesäkuun alkupäivinä. On todennäköistä, että raportin ensimmäinen luonnos valmistuu heinäkuun aikana.

Käynnistäjävaltiot vastaavat raportin kuluista, jotka koostuvat asiantuntijapalkkioista ja matkustuskuluista.

Moskovan mekanismin käynnistämiseen osallistuvat: Alankomaat, Albania, Andorra, Belgia, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, Espanja, Georgia, Islanti, Irlanti, Italia, Itävalta, Kanada, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Moldova, Monaco, Montenegro, Norja, Pohjois-Makedonia, Puola, Portugali, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, San Marino, Serbia, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Turkki, Unkari, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat. 

Lue lisää edellisestä Moskovan mekanismista täältä.