Uusi Etyj-suurlähettiläs esittäytyy

Suomen Etyj-suurlähettiläs on vaihtunut. Syyskuun alusta lähtien lähettiläänä toimii Vesa Häkkinen. Haastattelussa Häkkinen kertoo, millaista diplomaatin työ on, miten Suomi voi tukea Etyjin työtä ja kuinka hyvin hän tuntee uuden kotikaupunkinsa Wienin.

Suomen uusi Etyj-suurlähettiläs Vesa Häkkinen
Suomen uusi Etyj-suurlähettiläs Vesa Häkkinen

Kuka olet, mistä tulet?

Olen Vesa Häkkinen, poliittisesta historiasta valmistunut 52-vuotias valtiotieteiden maisteri. Wieniin ja Etyj-lähettilääksi tulen Bagdadista, missä olen ollut Suomen suurlähettiläs vuodesta 2019. Ulkoministeriöön tulin reilu 20 vuotta sitä ennen, vuonna 1999. Sen jälkeen tieni on vienyt ulkoministeriön viestintäosaston ja konsulipalveluiden kautta edustustoihin Pietarissa, Tukholmassa ja Varsovassa.

Bagdad oli varmasti haastava paikka toimia. Onko jotain, mitä haluaisit ottaa entisestä asemapaikastasi mukaasi Wieniin?

Työskentely ja asuminen korkeauhkaisessa asemapaikassa vaatii mielestäni rauhallista mutta päättäväistä luonnetta sekä sopivan lupsakkaa huumorintajua. Työyhteisön pitää olla erittäin joustava, ja sellainen se Bagdadissa on ollutkin. Toivottavasti voin hyödyntää näitä ominaisuuksia myös uudessa työyhteisössä. Ammatillisesti koen, että turvallisuuspoliittinen osaamiseni kasvoi ainakin vaaksan verran. Siitä on varmasti myös hyötyä Etyjissä.

Etyjin juhlavuotta vietetään 2025. Minkä koet 50 vuotta lähestyvän järjestön suurimmaksi haasteeksi?

Osa Etyjin 57 jäsenmaista ei näytä olevan valmis sitoutumaan monenväliseen yhteistyöhön, mikä olisi avain vaikeiden yhteisten ongelmien ratkaisemiseen. Tämä jonkinlainen itsekkyyden lukko on vaivannut kansainvälistä politiikkaa yleisemminkin viimeisten vuosien aikana. Löytyisikö avain lukkoon Wienistä, se on melko kiinnostava kysymys. Yritän tehdä oman osani oikeanlaisten avainten löytämiseksi.

Entä miten Suomi voi parhaiten tukea Etyjin työtä?

Suomi on sitoutunut monenvälisen kansainvälisen yhteistyön ylläpitämiseen. Suomen pitää itsepintaisesti ja pitkäjänteisesti pitää tästä kiinni. Se on ainoa tapa viedä asioita eteenpäin. Samalla on tiedostettava, etteivät muutokset tapahdu sormia napsauttamalla. Diplomatia on yleensäkin kärsivällisyyttä vaativaa hommaa!

Mitä tiedät uudesta asemapaikastasi Wienistä? 

Olen ollut Wienissä aiemmin lähinnä turistina, ensimmäistä kertaa Interrailillä 1990. Se on kaunis kaupunki täynnä historiaa. Kun muutan kaupunkiin, tarkoitukseni on päästä tutustumaan nimenomaan sen historian yksityiskohtiin. Kaupungin arkkitehtuuri kiinnostaa myös.

Mitä teet vaativan työsi vastapainoksi?

Luen ja kävelen. Tarkoitus on tutustua syvällisesti uuteen kotikaupunkiin ja sen ympäristöön. Jos löydän säilytyspaikan fillarille, ostan sellaisen. Muuten tyydyn kaupunkipyörään ja apostolin kyytiin.

Terveiset suurlähetystön työntekijöille

Olen tulossa intoa täynnä Wieniin ja uuteen tehtävääni. Myönnän, että Etyj-asioiden tuntemukseni on vielä aika pinnallista, mutta lähetystön työntekijöiden kanssa haluan oppia uutta. Olen suorapuheinen ja toivon avointa suorapuheisuutta myös kollegoilta – toivon keskustelevaa työyhteisöä. Se on ainoa tapa pitää työyhteisön oikeanlaista huumoria yllä. Se on edellytys myös siihen, että teemme yhdessä oikeita asioita, ja parhaassa tapauksessa vielä oikeaan aikaan!

Me puolestamme toivotamme Vesan sydämellisesti tervetulleeksi Wieniin ja osaksi joukkuettamme!