Suomi käynnistää yhdessä 37:n Etyjin osallistujavaltion kanssa selvityksen Venäjän ihmisoikeus- ja perusvapaustilanteesta

Etyjin pysyvässä neuvostossa ilmoitettiin 28. heinäkuuta, että 38 Etyjin osallistujavaltiota käynnistää Moskovan mekanismin selvittämään Venäjän ihmisoikeus- ja perusvapaustilannetta.

Yhteensä 38 Etyjin osallistujamaata, mukaan lukien Suomi, käynnisti 28. heinäkuuta Etyjin Moskovan mekanismin Venäjän sisäisestä tilanteesta. Taustalla on ihmisoikeustilanteen huolestuttava kehitys Venäjällä kuluneina vuosina. Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan aikana muun muassa ilmaisun- ja kokoontumisvapautta on rajoitettu entisestään.

Moskovan mekanismin avulla voidaan tutkia esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksia Etyjin osallistujavaltioissa. Venäjän sisäistä tilannetta koskevan mekanismin ja sen puitteissa laadittavan raportin tavoitteena on selvittää Venäjän viime vuosien lainsäädäntömuutosten vaikutusta maan ihmis- ja perusoikeustilanteeseen. Raportissa tullaan tarkastelemaan muun muassa lainsäädännöllisten muutosten vaikutuksia kansalaisyhteiskuntaan, mediavapauteen sekä oikeusvaltioperiaatteen ja demokraattisten prosessien toteutumiseen Venäjällä.

Moskovan mekanismin lopputuotteena on riippumaton asiantuntijaraportti. Sen odotetaan sisältävän suosituksia Venäjälle, Etyjille, sen osallistujavaltioille ja kansainväliselle yhteisölle. Raportin odotetaan valmistuvan syyskuussa.

Kyseessä on jo kolmas Moskovan mekanismi, joka on käynnistetty kuluvan vuoden aikana. Aiemmat tänä vuonna käynnistetyt mekanismit ovat selvittäneet Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen ihmisoikeusvaikutuksia. Venäjään liittyen on käynnistetty mekanismi myös vuonna 2018 Tshetshenian seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeustilanteen vuoksi.  

Moskovan mekanismin käynnistämiseen osallistuvat tällä kertaa seuraavat Etyjin osallistujavaltiot: Alankomaat, Albania, Andorra, Belgia, Bulgaria, Espanja, Islanti, Irlanti, Italia, Itävalta, Kanada, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro, Norja, Pohjois-Makedonia, Puola, Portugali, Ranska, Romania, Ruotsi, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Viro, Ukraina, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat. 

Taustaa Etyjin Moskovan mekanismista

Moskovan mekanismi on Etyjin inhimillistä ulottuvuutta vahvistava työkalu, jonka avulla voidaan tutkia ihmisoikeusrikkomuksia osallistujavaltioissa. Mekanismi on saanut nimensä Moskovan vuoden 1991 inhimillisen ulottuvuuden kokouksesta, jossa siitä sovittiin.

Moskovan mekanismin avulla nimitetään asiantuntija tai asiantuntijatiimi, joka tutkii tietyn osallistujavaltion inhimilliseen ulottuvuuteen liittyvää ongelmaa. Etyjin inhimillinen ulottuvuus kattaa demokratian ja oikeusvaltiokehityksen edistämisen sekä ihmis- ja perusoikeuksien turvaamisen.

Asiantuntijat valitaan ODIHRin eli Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston ylläpitämältä asiantuntijalistalta, jolle jokainen osallistujavaltio voi nimetä korkeintaan kuusi ihmisoikeussektorin asiantuntijaa. Suomella ei tällä hetkellä ole asiantuntijoita listalla.