Rauhanvälityksen ystäväryhmä: Tulitauot luovat tilaa dialogille konfliktin keskellä

Etyjin rauhanvälityksen ystäväryhmän kokouksen aiheena 5.7.2019 oli tulitaukojen välittäminen. Suomi on tukenut Etyjin rauhanvälityskapasiteetin vahvistamista ja toimii järjestön rauhanvälityksen ystäväryhmän puheenjohtajana yhdessä Turkin ja Sveitsin kanssa.

Rauhanvälityksen ystäväryhmä
Suomella on yhteispuheenjohtajuus Etyjin rauhanvälityksen ystäväryhmässä Turkin ja Sveitsin kanssa.

Suomen pysyvä edustaja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä, Etyjissä, Päivi Laivola de Rosière nosti avaussanoissaan esiin naisten roolin rauhanvälityksessä ja -rakentamisessa sekä kestävien tulitaukojen neuvotteluissa.

Sveitsin johdolla järjestetyn kokoontumisen asiantuntijapuhujat olivat Sveitsin ulkoministeriön rauhanvälityksen asiantuntijat Julian Hottinger ja Georg Stein. Tulitaukojen välittämisen ydinkysymyksistä keskusteltaessa on ensisijaista ymmärtää, että jokainen konflikti on erilainen ja jokaista tapausta tulee lähestyä aina sen omista lähtökohdista käsin, Hottinger korosti.

Let’s call it a ‘truce’?

Silence of the Arms, truce, ceasefire… Menestyksekkäiden tulitaukoneuvotteluiden kannalta yhteisen terminologian määrittely on keskeistä: käytetty terminologia saattaa olla latautunutta, väärinymmärrettyä tai heikosti määriteltyä. Tämän vuoksi rauhansopimusten liitteinä on usein laajoja sanastoja, asiantuntijat selittivät. Hottinger huomautti lisäksi, että tulitauko itsessään ei ole ratkaisu konfliktiin, vaan väkivallan lopettamisen keino, jolla luodaan tilaa osapuolten väliselle dialogille.

Myös Stein korosti konfliktien kontekstisidonnaisuutta. Jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa onkin olennaista sallia tulitaukoneuvotteluille kunkin tilanteen mukainen joustavuus ja varata resursseja riittävään valmisteluun. Prosessi on hidas ja askeleet kohti rauhaa pieniä, mutta merkityksellisiä. Huomattavaa on myös, että tulitaukoihin erikoistuneita asiantuntijoita on maailmanlaajuisesti vain 26. Tulitaukojen välittämistyö vaatii paljon epävirallisia tapaamisia ja kenttätyötä luottamuksen vähittäiseksi palauttamiseksi osapuolten välille.

Konfliktialueilla asuvat ihmiset tärkeitä kestävän rauhan kannalta

Puhujat totesivat, että kestävän rauhan kannalta lopulta tärkeintä on osapuolten sitoutuneisuus rauhanprosessiin. Yhtä tärkeää on huomioida konfliktialueilla asuvien ihmisten tarpeet ja antaa heille aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen ja hyväksyä rauhanneuvottelujen tulos sekä lopulta nähdä sen vaikutukset omassa elämässään.

Etyjin eri teemoihin keskittyvissä ystäväryhmissä käydään epävirallista vuoropuhelua Etyjin ydinkysymyksistä. Suomi kuuluu Etyjissä myös muun muassa toimittajien turvallisuuteen liittyviä asioita käsittelevään ystäväryhmään.

Kuva: Sanna Lauronen