Poliittista vettä - Suomi esitteli vesidiplomatiaosaamistaan Etyjissä

Vesikysymykset liittyvät oleellisesti alueelliseen ja kahdenväliseen yhteistyöhön ja ovat siten merkityksellinen osa turvallisuutta ja ulkopolitiikkaa. Suomi esitteli Etyjissä vahvaa vesidiplomatiaosaamistaan.

Vesi on myös politiikan väline. Kuva: Samara Doole/Unsplash

Etyj omisti kaksi päivää vesivarojen hallintaa koskeville kysymyksille Wienissä 14.- 15.10.2019, kun Etyj-puheenjohtajamaa Slovakia ja Etyj-sihteeristö järjestivät vuosittaisen talous- ja ympäristöulottuvuuden toimeenpanokokouksen (Economic and Environmental Dimension Implementation Meeting; EEDIM). Suomi järjesti kokouksen yhteydessä vesidiplomatiaa käsittelevän sivutapahtuman.

Vesikysymykset ovat oleellisia Etyjin laajan turvallisuuskäsitteen kannalta, sillä ne liittyvät mm. luonnonvarojen kestävään käyttöön, ympäristöhallintoon ja -turvallisuuteen, katastrofiriskien ennaltaehkäisyyn, kahdenväliseen ja alueelliseen yhteistyöhön sekä energiasektoriin. Aiheista keskusteltiin temaattisissa paneeleissa, joissa Etyj-valtiot kertoivat omista kokemuksistaan ja hyviksi havaituista käytännöistään.

Miten vesi liittyy diplomatiaan?

Suomi järjesti kokouksen yhteydessä vesidiplomatiaa käsittelevän sivutapahtuman yhteistyössä EU-delegaation sekä Etyj-sihteeristön talous- ja ympäristökoordinaattorin toimiston kanssa. Vettä voidaan tarkastella sekä teknisestä että poliittisesta näkökulmasta, totesi Suomen ulkoministeriön vesineuvonantaja Marko Keskinen. Vedestä saatetaan tehdä politiikan väline konflikteissa ja se liittyy läheisesti geopoliittisiin suhteisiin ja keskusteluun valtioiden rajoista.

Suomen kokemusta vesiasioissa tuotiin laajasti esille. Sivutilaisuudessa esiteltiin Aalto-yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston ulkoministeriölle tilausselvityksenä tänä vuonna laatimaa vesidiplomatiaraporttia: ”Vesidiplomatia – ennakoivaa rauhanvälitystoimintaa”.

Suomi rahoittaa myös muun muassa Etyjin Women, water management and conflict prevention -hanketta Keski-Aasiassa ja Afganistanissa.

Kaksipäiväisen kokouksen aikana Keskinen oli puhujana myös ympäristöyhteistyötä sekä kahdenvälisiä ja multilateraalisia sopimuksia käsitelleessä istunnossa, jossa hän esitteli Suomen kansainvälistä vesistrategiaa sekä rajavesistöyhteistyötä Venäjän kanssa.
Euroopan unionin neuvosto antoi 19. marraskuuta 2018 päätelmät vesidiplomatiasta(Linkki toiselle web-sivustolle.), joissa se totesi veden niukkuuden voivan uhata rauhaa ja turvallisuutta ja tuomitsi jyrkästi veden käyttämisen sodankäynnin aseena.