Etyjin parlamentaarin talvikokous koolla Wienissä 20.–21.2.

Etyjin vuosittainen parlamentaarinen talvikokous järjestettiin 20.–21. helmikuuta Etyjin päämajassa Wienin Hofburgissa. Paikalla oli noin 300 parlamentaarikkoa Etyj-alueen 57 osallistujavaltiosta keskustelemassa organisaation tämän hetkisestä tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä.

Kuvassa Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen Pia Kauma (kok.) sekä varajäsen Ilkka Kanerva (kok.)
Kuvassa Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen Pia Kauma (kok.) sekä varajäsen Ilkka Kanerva (kok.) Kuva: ETYJ/ Flickr

Talvikokous oli järjestyksessään yhdeksännestoista, ja sen puheenjohtajana toimi Georgian edustaja George Tsereteli.

”Teknologian ja talouden kehittyminen on tuonut uusia kriisejä ja haasteita eteemme",  Tsereteli toteaa avauspuheessaan. ”Meidän tehtävämme on vastata kansalaistemme odotuksiin konkreettisilla saavutuksilla - ei vain lupauksin ja kampanjalausein. Etyjin tulee ratkaista alueensa konfliktit rauhanomaisesti ja helpottaa konflikteista kärsivien kansalaisten elämää.” Lisäksi Tsereteli kohdistaisi toimia muun muassa korruption kitkemiseksi, terrorismin vastustamiseksi ja asevalvontaan. Huomiota tulisi kohdistaa myös kysymyksiin maahanmuutosta, suvaitsemattomuudesta ja ilmastonmuutoksesta.

Vuoden 2020 Etyj-puheenjohtajamaan Albanian edustaja, Eurooppa- ja ulkoasioiden varaministeri Etjen Xhafaj korosti Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen merkitystä organisaatiolle. ”Parlamentaarikoiden tuki on arvokasta Etyjille, sillä se rakentaa poliittista tukea organisaatiolle osallistujavaltioiden pääkaupungeissa ja puolustaa Etyj-sitoumusten saavuttamista osallistujavaltioissa”,  Xhafaj totesi.

Talvikokouksessa keskusteltiin Etyjin tarjoamien työkalujen tehokkaasta hyödyntämisestä osana pitkittyneiden konfliktien ratkaisemista, ilmastonmuutoksen turvallisuusvaikutuksista ja multilateraalista yhteistyöstä ihmisoikeuskysymyksiin vastaamisessa. Kaksipäiväisen kokouksen päätteeksi Kanadan valtuuskunnan jäsen Hedy Fry esitti raportin sukupuolikysymyksistä. Raportin keskeisiä teemoja oli naisten asema rauhanvälitystyössä, sekä naisjournalistien- ja poliitikkojen kohtaama väkivalta Etyj-alueella. Viimeaikaisista Etyjin suorittamista vaalitarkkailuista Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Uzbekistanissa ja Azerbaizhanissa esitettiin omat raportit. Yksi vilkkaimmista keskusteluista käytiin aiheesta ”Anti-Semitismi, syrjintä ja suvaitsemattomuus Etyj-alueella”.  

Suomi oli näkyvästi edustettuna talvikokouksessa. Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Pia Kauma esitti raportin kansalaisyhteiskunnan osallistumisesta. Etyjin konfliktinestokeskuksen tuore päällikkö, suurlähettiläs Tuula Yrjölä alusti keskustelun aiheesta ”Pitkittyneiden konfliktien ratkaisu: Etyjin työkalut ja mekanismit”.

Suomen Etyj-delegaatiolla oli ilo tavata Suomen valtuuskunta Etyj-suurlähettilään, Päivi Laivola de Rosièren tarjoamalla yhteisellä päivällisellä. Mukava päivällinen vietettiin pyöreän pöydän ympärillä, Le Ciel-ravintolassa talvikokousta edeltävänä iltana. Keskustelu Etyj-delegaation ja Suomen valtuuskunnan kesken oli mielenkiintoista ja vilkasta.

Lisää Etyjin talvikokouksesta järjestön sivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) 

Teksti: Elina Mustonen/ Mira Marin