Etyjin #HDIM2019: Ihmisoikeudet suurennuslasin alla Varsovassa

Euroopan suurin ihmisoikeuksiin ja demokratiaan keskittyvä konferenssi, HDIM, järjestetään Varsovassa 16.–27. syyskuuta 2019. Tämän vuoden pääteemoja ovat journalistien turvallisuus, viharikokset sekä vähemmistöjen kohtaamat haasteet. Suomen osaaminen medialukutaidon vahvistamisessa kiinnosti laajalti.

HDIMI:n vuoden 2019 pääteemoja ovat journalistien turvallisuus, viharikokset sekä vähemmistöjen kohtaamat haasteet. Kuva: Rauno Merisaari.

HDIM (OSCE Human Dimension Implementation Meeting) on Euroopan suurin ihmisoikeuksiin ja demokratiaan keskittyvä konferenssi. Kaksiviikkoinen tapahtuma kerää yhteen yli 1500 kansalaisjärjestöjen, hallitusten, tiedeyhteisön ja kansainvälisten järjestöjen edustajaa kaikista Etyjin 57 osallistujavaltiosta.

Osallistujat arvioivat Etyjin ihmisoikeussitoumusten täyttymistä osallistujavaltioissa ja keskustelevat ajankohtaisista ja tulevista ihmisoikeuksia ja demokratiaa uhkaavista ilmiöistä.  Kansalaisjärjestöjen vahva läsnäolo ja osallistuminen HDIM:in on yksi sen erityispiirteistä. Suomi on perinteisesti tukenut kansalaisyhteiskunnan vahvaa osallistumista.

HDIM:n avajaispuheen piti Samettivallankumouksen 30. vuotisjuhlavuoden kunniaksi Nobelin rauhanpalkinnon saaja, ihmisoikeustaistelija ja Puolan entinen presidentti Lech Wałęsa. Wałęsa totesi, että vaikka ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen suhteen on edistytty sitten vuoden 1989, on näistä periaatteista lipsuminen Euroopassa merkki siitä, ettei työ ole vielä valmis.

Medialukutaito on nykypäivän lukutaitoa

Suomi piti kansallisen puheenvuoron ilmaisun- ja medianvapautta käsittelevässä osuudessa. Suomen pysyvä edustaja Etyjissä, suurlähettiläs Päivi Laivola de Rosière korosti, että medialukutaito on nykypäivän lukutaitoa. Yhdessä vapaan ja moniäänisen mediakentän kanssa medialukutaito on paras keino torjua nopeasti leviävää disinformaatiota. Toimittajille ja kansalaisjärjestöille kaikkialla tulee taata turvalliset työskentelyolosuhteet.

Suomi järjesti disinformaatiota käsittelevän sivutapahtuman yhdessä Romanian Etyj-edustuston kanssa. Paikalla oli lähes satapäinen kuulijakunta.  Key note -puhujana oli Etyjin mediavaltuutettu Harlem Désir. Paljon kiinnostusta herätti Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun rehtori Kari Kivisen puheenvuoro siitä, miten Suomessa osana systemaattista opetusohjelmaa nuorille opetetaan koulussa medialukutaitoa ja jopa ”äänestyslukutaitoa” interaktiivisin keinoin.  Myös opettajia koulutetaan asiassa jatkuvasti.

HDIM:n tilaisuuksia voi seurata suorina lähetyksinä Etyjin verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Twitterissä Suomen Etyj-delegaation Twitter-tilillä(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä aihetunnisteella #HDIM2019.