Utrikesminister Haavisto besöker Ukraina

Utrikesminister Pekka Haavisto besöker Ukraina den 31 augusti–1 november. Han träffar Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko, sakkunniga som stöder reformerna i Ukraina samt representanter för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE:s observatörsinsats. Haavisto reser också till kontaktlinjen i östra Ukraina tillsammans med Ukrainas vice utrikesminister Yehor Bozhok.

Ministrarna ska diskutera bilaterala ärenden, situationen i östra Ukraina och EU-ärenden. Därtill diskuterar de hur reformerna i Ukraina har framskridit. Finlands stöd till Ukrainas territoriella integritet och suveränitet är starkt och de bilaterala relationerna mellan länderna aktiva. President Sauli Niinistö besökte Ukraina i september. Finland har understött Ukraina med sammanlagt 48 miljoner euro sedan 2014.

”Finland stöder Ukraina särskilt genom utvecklingssamarbete, civil krishantering, humanitärt bistånd och minröjning. Östra Ukraina är ett av världens mest minerade områden. Vi förbereder ett tilläggsstöd på 600 000 euro för humanitär minröjning”, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

Finland stöder Normandiegruppens och OSSE:s initiativ för att lösa konflikten i östra Ukraina. Här spelar genomförandet av Minskavtalen en avgörande roll. Man har redan tagit steg i rätt riktning, senast då man började dra tillbaka trupperna från Zolote.

Det är viktigt att reformerna i Ukraina framskrider så att medborgarnas levnadsförhållanden och den samhälleliga hållbarheten blir bättre. President Zelenskyjs administration har visat ett starkt engagemang för att genomföra reformerna. EU är den största bidragsgivaren till Ukraina. Stödbeloppet sedan 2014 uppgår sammanlagt till över 15 miljarder euro. 

”Finlands insats för att reformera Ukrainas undervisnings- och energisektor är betydande. EU:s civila krishanteringsinsats (EUAM, EU Advisory Mission) har en central roll på rättsstatsområdet. Jag är nöjd över att Antti Hartikainen har lett insatsen sedan juni. Finland har också en stark insats i OSSE:s observatörsuppdrag”, konstaterar Haavisto.

Ytterligare information: Jeri Aalto, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 516 9714, Päivi Nevala, ambassadråd, enheten för Östeuropa och Centralasien, tfn +358 50 347 1085, eller Aaro Ylitalo, ambassadsekreterare, Finlands ambassad i Kiev, tfn +380 50 449 8780

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].