Utrikesminister Haavisto besöker Indien

Utrikesminister Pekka Haavisto reser till Indien den 4–6 november. I New Delhi kommer han att träffa Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar och finansminister Nirmala Sitharaman. Besökets huvudmål är staden Chennai i delstaten Tamil Nadu i södra Indien, där minister Haavisto deltar i invigningen av Kones nya fabrik och besöker Indian Institute Of Technology Madras, som hör till Indiens toppuniversitet. Han kommer också att träffa delstatens ledning. I ministerns delegation ingår företrädare för finländska företag, universitet och civilsamhällesorganisationer.

Utrikesministrarna ska diskutera möjligheterna att fördjupa Finlands och Indiens relationer, regionala frågor, relationen mellan Indien och EU samt stärkandet av det regelbaserade multilaterala systemet. Särskilda teman under besöket är klimatförändringen och Afrika, som både EU och Indien har nära och allt tätare förbindelser till. Finland önskar att Indien ska ansluta sig till den internationella finansministerkoalition som startats på initiativ av Finland och Chile för att bekämpa klimatförändringen. Företagen ska bland annat diskutera företagsansvar och Indiens affärsmiljö. Minister Haavisto kommer också att träffa företrädare för civilsamhällesorganisationer.

”Det gläder mig att dialogen mellan Finland och Indien fortsätter intensivt på utrikesministernivå. Vi skapade en god bas för detta då minister Jaishankar besökte Helsingfors i september. Under det kommande besöket har jag en möjlighet att få bättre och bredare kontakt med Indien, också på samhällsnivå och utanför huvudstaden. Den finska statsmakten vill stödja finländska företags internationalisering. I detta avseende är Kones satsningar i Indien värdefulla och stärker uppfattningen om Indien som en intressant affärsmiljö”, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

”Utbildning är en avgörande faktor i att påskynda utvecklingen på ett hållbart sätt. Det finns en stor potential i samarbetet mellan Finland och Indien kring forskning, innovation och utbildning. En del av det kan inriktas på forskning om klimatförändringen”, konstaterar Haavisto. Möjliga samarbetsområden är till exempel forskning om och kontrollering av luftkvalitet, ett område där Finland har stark kompetens.  

Ytterligare information: Jeri Aalto, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 472 0725, Ari Tasanen, ambassadråd, enheten för södra Asien, tfn +358 50 412 6881, eller Arto Haapea, ministerråd, Finlands ambassad i Indien, tfn +91 89290 32483

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].