Utrikesministeriet avslutar Finlands evakueringsinsats i Sudan

Utrikesministeriet avslutar evakueringarna från Sudan i morgon torsdagen den 27 april.

Under evakueringsuppdraget fick 11 finländare hjälp med att lämna Sudan. I Sudan finns fortfarande några finländare som själva beslutat stanna i landet. Om behovet av hjälp förändras, ska utrikesministeriet hjälpa finländarna  i mån av möjlighet som enskilda konsulära fall.

Utrikesministeriet utförde evakueringsinsatsen tillsammans med Försvarsmakten. Finland hade under uppdraget ett konsulärt utryckningsteam i Djibouti som blev ett center för olika länders evakueringsprocesser. Finland fick väldigt viktigt stöd med evakueringarna i synnerhet av Sverige och de övriga nordiska länderna samt Frankrike och Tyskland.

Finland har ingen egen ambassad i Khartoum. Utöver utrikesministeriet och Försvarsmakten hjälpte också Finlands ambassader i bland annat Kairo, Addis Abeba och Riad med evakueringarna och kontakterna till finländarna i Sudan och deltog i andra krisinsatser. 

Utrikesministeriet och Finlands ambassad i Kairo fortsätter att följa läget i konflikten i Sudan och den allvarliga humanitära krisen.

Mer information:

Jussi Tanner, konsulär chef, tfn 0295 350 246, [email protected]