Unescon Maailman lehdistönvapauden päivän päätapahtuma kokoaa ennätysyleisön Helsinkiin

Unescon Maailman lehdistönvapauden päivän päätapahtuma järjestetään tänä vuonna Suomen isännöimänä Helsingissä 2.–4.5.2016. Tapahtumaan odotetaan ennätyksellisesti yli 1000 osanottajaa ympäri maailmaa. Ulkoministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat Unescon pääkumppanit järjestelyissä. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä useiden toimijoiden ja sidosryhmien kanssa.

Maailman lehdistönvapauden päivää (World Press Freedom Day) on vietetty 3. toukokuuta vuodesta 1994 asti. YK:n yleiskokouksen päätöksestä perustetun päivän tämän vuoden pääteema on tiedonvapaus. Vuosi 2016 on samalla maailman ensimmäisen julkisuuslain, kokkolalaisen valtiopäivämiehen Anders Chydeniuksen ajaman painovapausasetuksen 250-vuotisjuhlavuosi. Muita konferenssin teemoja ovat toimittajien turvallisuus, medialukutaito, etiikka, taiteellinen ilmaisunvapaus ja YK:n kestävän kehityksen agenda 2030. Päätapahtuman lisäksi teemojen ympärillä järjestetään useita sivutapahtumia. Tapahtuman yhteydessä hyväksytään päivän sanomaa kantava Finlandia-julistus.

Vuoden 2016 lehdistönvapauden päivän viestissään Unescon pääjohtaja Irina Bokova korostaa konferenssin pääteeman sekä itsenäisen journalismin tärkeyttä kestävän kehityksen Agenda 2030:n tavoitteiden saavuttamisessa.

"Myllerrysten ja muutosten aikana, mukaan lukien globaalia toimintaa ja yhteistyötä vaativat uudet haasteet, tarve laadukkaalle tiedolle ei ole koskaan ollut yhtä suuri. Tämä edellyttää vahvaa lehdistönvapautta ja toimivia järjestelmiä, joilla taataan ihmisten oikeus tietoon."

Unescolla on vahva mandaatti myös toimittajien turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Järjestö työskentelee journalistien turvallisuutta koskevan YK:n toimintasuunnitelman mukaisesti toimittajien ja media-alan ammattilaisten vapaamman ja turvallisemman työympäristön saavuttamiseksi sekä surmien rankaisemattomuutta vastaan.

Tapahtuman yhteydessä luovutetaan lehdistönvapauden UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize –palkinto. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu palkintoseremoniaan Unescon pääjohtajan Irina Bokovan kanssa.

Myös pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini sekä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ovat puhujia lehdistönvapauden päivän tilaisuuksissa.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään lisäksi Suomen ja Ruotsin tukemaa Unescon ilmaisunvapaushanketta käsittelevä tilaisuus. Hankkeen tavoitteena on tukea ilmaisunvapauden, vapaan tiedonvälityksen sekä itsenäisen ja monitahoisen median pyrkimyksiä edistää demokraattista kehitystä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella.

Finlandia-talossa pidettävän lehdistönvapauden päivän päätapahtuman lisäksi Suomessa ja noin sadassa muussa Unescon jäsenmaassa järjestetään päivään liittyen sivutapahtumia, kuten akateemisia seminaareja ja näyttelyitä.

Maailman lehdistönvapauden päivän englanninkieliset sivut ja ohjelma:

http://en.unesco.org/world-press-freedom-day-2016(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Osaa tilaisuuksista voi seurata netissä:

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/resources/multimedia/webcast(Linkki toiselle web-sivustolle.)

OECD