Töissä OECD:llä: Petrus Kaartinen, Digital Business Partner IT-osastolta
”Toimenkuvaani kuuluu muun muassa teknisten projektien koordinointi substanssipuolen ja teknisten tiimien välillä sekä isojen teknisten projektien muutoksenhallinta. Jos kansainvälinen ja ihmisystävällinen työympäristö kiinnostaa, hae töihin OECD:lle – suomalainen IT-osaaminen on täällä rautaisessa maineessa!”
Kuka olet ja miten päädyit Pariisiin?
- Olen Petrus Kaartinen, kotoisin Helsingistä, valmistunut maisteriksi kansantaloustieteestä Helsingin yliopistosta, mutta omaan myös kandin paperit tietojenkäsittelytieteestä. Jälkimmäinen muokkasi työurani, enkä lopulta ole tehnyt päivääkään ekonomistin töitä! Asuin varhaislapsuuteni Sveitsissä ja USA:ssa isäni YK-uran siivittämänä, mikä varmaankin on vaikuttanut haluuni työskennellä ulkomailla.
- Päätimme etsiä töitä ulkomailta lasten ollessa vielä pieniä. Kun vuonna 2005 sain työpaikan Pariisista OECD:n IT-osastolta, lapsemme olivat 3- ja 5-vuotiaita. He eivät juurikaan ymmärtäneet eivätkä puhuneet englantia, ranskasta puhumattakaan. Tämä loi alussa omat haasteensa Ranskassa asumiseen, vaikka lapsethan toki oppivat tarpeellisen kielitaidon nopeasti. Oma kielitaitoni - huolimatta ranskan kielen C-tason opinnoista lukiossa - oli vain välttävä ja minulta menikin useampi vuosi ennen kuin saavutin työssäni tarvittavan ranskan kielen taidon.
Miten keksit hakea töihin OECD:lle?
- Perheellisenä etsin töitä alusta alkaen nimenomaan kansainvälisistä järjestöistä, sillä tiesin niiden tukevan paremmin muutto- ja asettautumisprosessia niin taloudellisesti kuin käytännönkin tasolla.
- Kävin useissa työhaastatteluissa kansainvälisissä järjestöissä eri puolilla Eurooppaa – silloin ei vielä käytetty etäyhteyksiä haastatteluihin - kunnes sitten OECD-järjestön IT-osastolta tärppäsi.
Oletko ollut muissa tehtävissä OECD:llä?
- Olen ollut koko OECD-urani töissä täällä IT-osastolla, mutta hyvin erilaisissa tehtävissä. Aloitin ohjelmoijana, mutta muutaman vuoden jälkeen aloitin kierron erilaisissa tehtävissä: olen toiminut muun muassa projektipäällikkönä, käyttäjätukitiimin vetäjänä ja tuotepäällikkönä.
Mitä kuuluu työtehtäviisi?
- Tittelini on Digital Business Partner. Viimeiset kolme vuotta olen ollut yhteyshenkilönä OECD:n substanssipuolen ja teknisten tiimien välillä, minkä lisäksi olen vetänyt muutoksenhallintaprojekteja osana organisaation nykyistä digitaalista murrosta.
- Työni vaatii paljon analysointikykyä, järjestön eri tahojen tarpeiden ymmärtämistä ja oikeiden ihmisten yhdistämistä. Tämä tarkoittaa käytännössä paljon kokouksia ja kahdenkeskisiä keskusteluja.
Millaisen taustan omaavia henkilöitä työskentelee tiimissäsi?
- Meidän Business Partner-tiimi on aika monimuotoinen taustaltaan. Tiimissämme on tiiminvetäjä ja viisi muuta työntekijää, kaikilla on hieman eri spesialiteetit. Tiimiini kuuluu muun muassa informaatiospesialisti ja semanttisen analyysin ekspertti, minä olen ainoa oikeasti teknisen taustan omaava, ja iältämme olemme 40-60 vuotiaita.
- Olemme kovin kansainvälinen porukka, sillä meillä on kuusi tiimiläistä ja kuusi kansalaisuutta: englantilainen, australialainen, saksalainen, hollantilainen, romanialais-ranskalainen ja minä suomalainen!
Plussat/miinukset OECD:llä työskentelyssä?
- Parasta on pragmaattiset ja älykkäät työtoverit! Yleisesti ottaen OECD:läiset haluavat saada asioita aikaan, mottonamme on ”get things done”.
- Miinuksina voisin mainita byrokratian, pitkät viiveet projektien toteuttamisessa sekä tietenkin vaihtuvat prioriteetit tässä nykyisessä vaikeasti ennustettavassa ”VUCA” (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity) -maailmantilanteessa.
Jatkosuunnitelmasi?
- Tässä ollaan jo kalustoa, eli ei kait tästä mihinkään muualle lähdetä. Mutta mistäs sen tietää...
Mitä antaisit neuvoksi OECD:lle töihin hakeville suomalaisille?
- Ole oma fiksu itsesi, kuuntele ja ole kohtelias. Pätee myös elämään yleensäkin!
Lisää tietoa työmahdollisuuksista OECD:llä ja niiden hakuprosesseista: https://www.oecd.org/careers/apply(Linkki toiselle web-sivustolle.)