Töissä OECD:llä – Antti Rauhala ajaa kestävää infrastruktuuria edistävien OECD-standardien täytäntöönpanoa

”OECD:llä on töissä hyvin erilaisten työ- ja koulutustaustojen omaavia ihmisiä monilta eri aloilta, muun muassa insinöörejä, biokemistejä sekä ammattilaisia talous-, valtio- ja sosiaalitieteiden sektoreilta, mikä kuvastaa OECD:n laaja-alaista tehtävää tutkimuspohjaiseen tietoon perustuvien kansainvälisten standardien kehittäjänä”, Rauhala kuvailee oecdläisten kirjavaa joukkoa.

Kuka olet ja mikä on taustasi?

- Olen Antti Rauhala, kotoisin Orimattilasta. Olen opiskellut Britanniassa valtio-oppia ja Itä-Euroopan tutkimusta ensin Lontoossa (University College London (UCL)) ja sitten maisteriohjelmassa Oxfordin yliopistossa.

- Aloitin työskentelyn OECD:llä vuonna 2019 ja tämä on ensimmäinen varsinainen työpaikkani. Aiemmin olen ollut harjoittelijana Suomen suurlähetystössä Moskovassa, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT:lla ja Kyiv Post-sanomalehdellä Ukrainassa. Puhun englannin ja suomen lisäksi venäjää, ja työn ohessa olen opiskellut ranskan alkeita täällä Pariisissa.



Miten keksit hakea töihin OECD:lle ja mistä kuulit tehtävästä?

- En oikeastaan tuntenut OECD-organisaatiota muuten kuin PISA-tutkimustulosten kautta, kunnes eräs suomalainen tuttuni vinkkasi OECD:llä olevan monipuolisia työpaikkoja myös Itä-Euroopan asioista kiinnostuneelle. Löysin hiukan ennen maisteriopintojeni loppumista OECD:n uraportaalista mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen, jota päätin hakea.

Millainen hakuprosessi oli?

- Hakuprosessiin kuului ensin ansioluettelon ja motivaatiokirjeen lähettäminen, sitten seuraavassa vaiheessa osallistuin tunnin mittaiseen kirjalliseen testiin, joka tehtiin etäyhteydellä. Pääsin jatkoon ja tulin Pariisiin paneelihaastatteluun, johon kuului itseni lisäksi kuusi OECD:n haastattelijaa eri osastoilta.

- Paneelihaastatteluvaiheen jälkeen rekrytointi saattaa tapahtua heti, mutta jos ei onnista heti ensimmäisellä kerralla, niin hakija saattaa saada kahdeksi vuodeksi ns. Cleared-statuksen, jonka aikana hän voi hakea tai hänelle voidaan tarjota haettua virkaa vastaavia työpaikkoja ilman uusia testejä ja haastatteluja. Näin kävi juuri minulle eli en tullut valituksi ensimmäiseen hakemaani työtehtävään, mutta samainen yksikkö otti yhteyttä myöhemmin ja tarjosi vastaavaa Policy Analystin tehtävää OECD:n Eurasia Divisionin(Linkki toiselle web-sivustolle.) EU:n itäisen kumppanuuden maiden talouskehitystä tukevasta yksiköstä.

Mitä kuuluu työtehtäviisi ja työnkuvaasi?

- Työskentelin kaksi ensimmäistä vuotta analyytikkona OECD:n Euraasian alueen taloudellisen ja demokraattisen kehityksen tutkimuksen parissa, missä työ oli pääasiassa vertailevaa analyysia. Nyt työskentelen analyytikkona Directorate for Financial and Enterprise Affairs (DAF)-direktoraatin alaisessa Trust in Business initiativess(Linkki toiselle web-sivustolle.)ä, joka edistää OECD:n standardien käytäntöön panoa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön kautta.

- Päätehtäväni on tukea Australian, Japanin ja Yhdysvaltojen kestävän kehityksen mukaisten infrastruktuurihankkeiden sertifiointiin tähtäävän Blue Dot Networkin kehittämistä(Linkki toiselle web-sivustolle.). Yhteistyökumppaneinamme on valtiollisten toimijoiden lisäksi, yrityksiä ja kansalaisyhteiskunnan toimijoita ympäri maailman.

Millaisen taustan omaavia henkilöitä on töissä OECD:llä ja omassa tiimissäsi?

- OECD:llä on töissä hyvin erilaisten työ- ja koulutustaustojen omaavia ihmisiä monilta eri aloilta, muun muassa insinöörejä, biokemistejä sekä ammattilaisia talous-, valtio- ja sosiaalitieteiden sektoreilta, mikä kuvastaa OECD:n laaja-alaista tehtävää tutkimuspohjaiseen tietoon perustuvien kansainvälisten standardien kehittäjänä.

- OECD on virallisesti kaksikielinen järjestö, pääsääntöisesti työskentelyssä käytetään englantia, ja vaikka ranskan kielen taito ei ole vaatimus useimpiin tehtäviin, on sen osaamisesta etua. Myös muista kielistä, esimerkiksi espanjan tai venäjän kielen taidoista, voi olla hyötyä työtehtävistä ja sektoreista riippuen.

Millainen on yksikön ja tiimisi rakenne?

- Meillä on alle 10 henkilön tiimi, mutta työskentelemme kymmenien muiden toimijoiden ja OECD-kollegoiden kanssa aktiivisessa yhteistyössä, sillä tarvitsemme heidän asiantuntemustaan moniin aiheisiin.

Plussat ja miinukset OECD:llä työskentelyssä?

- Positiivista nykyisessä tehtävässäni on käytännön tason työskentely, työn vaikuttavuus ja OECD-suositusten käytäntöön soveltaminen. Myönteistä on myös mahdollisuus olla tekemisissä suoraan yritysten ja kansalaisjärjestötoimijoiden kanssa, koska he tuntevat oman alansa haasteet käytännön tasolla.

- Negatiivista on OECD-järjestön valtava koko ja ajoittain turhauttavan hierarkkinen ja siiloutunut organisaatiomalli.

Jatkosuunnitelmasi?

-Nykyisen käytännön mukaan OECD:llä voi olla virkailijana viisi vuotta, jonka jälkeen saa joko pysyvän   virkailijan paikan tai joutuu lähtemään, joskin tämä malli ilmeisesti muuttuu tämän vuoden lopulla. Olen ollut OECD:llä töissä nyt kolme ja puoli vuotta ja tuo edellä mainittu viiden vuoden rajamerkki lähestyy, joten saas nähdä… Nyt keskityn omien tehtävieni hoitamiseen ja aika näyttää, mihin tie vie seuraavaksi.

Mitä antaisit neuvoksi OECD:lle töihin hakeville suomalaisille?

- OECD:llä ei ole töissä kovinkaan paljon suomalaisia koko työntekijöiden määrään verrattuna, joten suomalaisia työntekijöitä ja asiantuntijoita varmaankin palkattaisiin mielellään lisää. OECD:llä riittää työtehtäviä hyvin laajalle skaalalle eri osa-alueiden asiantuntijoille ja osaajille, aina peruskoulutuksesta osakemarkkinoiden säätelyyn asti.

- Avoin haku on mahdollista virkailijatason virkoihin ja harjoittelupaikkoihin, joten kannustan seuraamaan OECD:n verkkosivuilla olevassa uraportaalissa(Linkki toiselle web-sivustolle.) esillä olevia vapaita työtehtäviä ja lähettämään hakemuksen luottavaisin mielin. Ja vaikka ensimmäisellä kerralla ei saisikaan hakemaansa paikkaa, OECD:n myöntämä Cleared-status antaa mahdollisuuden kahden vuoden ajan hakea muihin vapautuviin vastaavan tason työtehtäviin. 

Lisää tietoa työmahdollisuuksista ja hakuprosessista: https://www.oecd.org/careers/apply(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisää tietoa harjoitteluista: https://www.oecd.org/careers/internship-programme(Linkki toiselle web-sivustolle.)

OECD-edustusto esittelee kuluvan vuoden aikana OECD:ssä työskenteleviä suomalaisia.