Suomi jatkaa tukeaan Unescon työlle kestävän kehityksen koulutustavoitteiden saavuttamisessa ja viestinnän kehittämisessä

Suomi allekirjoitti 20.12.2017 merkittävät sopimukset koulutusalan lippulaivaohjelman sekä kansainvälisen median ja viestinnän kehittämisohjelman tukemiseksi kahdeksi vuodeksi. Suomi on ollut ohjelmien pitkäaikainen tukija.

© UNESCO/C. Alix
Suurlähettiläs Pekka Puustinen ja Unescon pääjohtaja Audrey Azoulay allekirjoittavat sopimusta
Suurlähettiläs Pekka Puustinen ja Unescon pääjohtaja Audrey Azoulay

Allekirjoitustilaisuudessa Pariisissa Unescon uusi pääjohtaja Audrey Azoulay kiitti suurlähettiläs Pekka Puustista Suomen pitkäaikaisesta tuesta Unescolle etenkin koulutuksen saralla. Azoulay korosti vapaaehtoisen rahoituksen tärkeyttä aikoina, jolloin useat maat kohtaavat taloudellisia haasteita.

Unesco on koulutuksesta, tieteistä, kulttuurista ja viestinnästä vastaava YK:n erityisjärjestö, jolla on keskeinen rooli YK:n Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Unescon yhtenä prioriteettina on Suomen tukema koulutusalan kehittämisohjelma (Capacity Development of Education, CapED, entinen CapEFA), joka vahvistaa kehittyvien maiden kapasiteettia kestävän kehityksen Agenda 2030 koulutustavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelma keskittyy etenkin elinikäisen oppimisen turvaamiseen, koulutuksen suunnitteluun ja uudistuksiin, työelämäntaitoihin sekä opetuksen laadun parantamiseen opettajien työn avulla. Se tukee myös kestävän kehityksen tavoitteiden integroimista kansallisiin opetussuunnitelmiin ja koulutuksen seurantaohjelmiin. Sukupuolten tasa-arvo on ohjelman poikkileikkaava teema.

Toinen allekirjoitetuista sopimuksista koskee Unescon kansainvälistä median ja viestinnän kehittämisohjelmaa (International Programme for the Development of Communication, IPDC), jonka tarkoituksena on tukea sanan- ja medianvapautta kehittyvissä maissa ja vahvistaa median monimuotoisuutta. IPDC-ohjelmalla on erityisen merkittävä rooli paikallisen median kehittämisessä, kansallisten tietotoimistojen modernisoinnissa ja tiedonvälityksen ammattilaisten kouluttamisessa, jotka ovat edellytyksiä demokratian toteutumiselle.

Lisää CapEd-ohjelmasta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisää Unescon IPDC-ohjelmasta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

UNESCO