Suomalaisen valotaiteilijan Kari Kolan installaatio valaisi Unescon päämajan kansainvälisenä valon päivänä

Suomalaisen valotaiteilijan Kari Kolan installaatio valaisi Unescon päämajan kansainvälisenä valon päivänä

Kansainvälinen valon päivä on maailmanlaajuinen teemapäivä, jonka tarkoituksena on korostaa valon merkitystä ihmiskunnalle kasvattamalla tietoisuutta sen roolista tieteen, kulttuurin, taiteen, koulutuksen ja kestävän kehityksen aloilla. Useita yhteiskunnan eri sektoreita koskettava valon teema mahdollistaa monitieteisen ja kansainvälisen osallistumisen erilaisiin projekteihin ja tapahtumiin, jotka osoittavat valon roolin globaalien Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.

Kuva: Kari Kola
Kari Kolan taideteos
Suomalainen valotaiteilija Kari Kola toteutti valotaideteoksen Unescon päämajassa Pariisissa ensimmäisen kansainvälisen valon päivän kunniaksi 16. toukokuuta.

Joensuulainen valotaiteilija Kari Kola valaisi installaatiollaan Unescon päämajan Fontenoy -rakennuksen ja sen edustalla sijaitsevan Globe -monumentin valon päivän kunniaksi. Day and Night -niminen teos rinnasti valon sen vastakohtaan pimeyteen.  Kola haluaa teoksellaan muistuttaa, että valon lisäksi myös pimeyttä ja yötä tarvitaan. Nykypäivänä valosaaste on merkittävä ongelma suurkaupungeissa.

Valon päivä on jo toinen kerta, kun Kolan taide valaisi Unescon päämajan: vuonna 2015 Kolan taidetta nähtiin kansainvälisen valon teemavuoden avajaisissa.

Kolalla on meneillään myös toinen projekti Unescoon liittyen. Viime huhtikuussa hän valaisi Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan Stonehengen, joka on yksi Englannin tunnetuimmista nähtävyyksistä

Kolan suunnitelmissa on valaista eri maailmanperintökohteita Impact with Light –nimisen projektin myötä lisätäkseen tietoisuutta sellaisista tärkeistä teemoista, kuten kulttuurihistoriasta, taiteesta, koulutuksesta ja ilmastonmuutoksesta. Valotaide onkin Kolalle tapa kiinnittää ihmisten huomio tärkeisiin aiheisiin, ja sitä kautta pyrkiä vaikuttamaan asenteisiin. Kola on iloinen kansainvälisen valon päivän perustamisesta ja toivoo sen saavan ihmiset pohtimaan valon merkitystä.

Kuva: Kari Kola
Kari Kolan teos Unescossa

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa vietettävä valon päivä asetettiin Unescon yleiskokouksessa marraskuussa 2017, ja sitä tullaan viettämään vuosittain 16. toukokuuta.  Valon päivä on myös jatkoa vuonna 2015 vietetylle kansainväliselle valon vuodelle.