Revontulet Unescon julkisivulla: Kari Kola käynnisti Valon vuoden Pariisissa

Unescon päämajan julkisivu välkkyi revontulien ja auringonnousun väreissä, kun valotaiteilija Kari Kolan ”Light Is Here” valotaideteos käynnisti Valon teemavuoden Pariisissa.

Kuva: Pia Setälä
Kari Kola (2015) Light is Here

Joensuulaisen Kari Kolan ”Light Is Here” on valoteos, jonka keskeisinä teemoina ovat revontulet ja aamurusko . Rakennus värjäytyy sekä viileillä että lämpimillä sävyillä. Myös äänimaailma kuuluu teokseen.

-Halusin tehdä ihmisille rauhoittavan valoteoksen rauhallisilla värien liikkeillä vastapainoksi äänekkäälle kaupungille, kertoi Kari Kola avajaisissa.  – Oli innostavaa tehdä valoteos Eiffel-tornin kaupunginosaan!

Kansainvälisen valon vuoden avajaiset järjestettiin 19. tammikuuta 2015 Unescon päämajassa.  Avajaisissa oli 1500 osallistujaa tieteen ja talouden aloilta ympäri maailmaa. Valoteos on näkyvissä illan hämärtymisestä puoliyöhön 19.-20. tammikuuta valon vuoden konferenssin ajan.  Konferenssin osallistujat ja pariisilaiset naapurit ihailivat kaunista teosta Unescon pihalla ja ympäröivissä kortteleissa. "Light is here" on suurin suomalainen taideteos, joka on koskaan ollut esillä Unescossa.

Unescon tiedeohjelmien teemoihin liittyvällä Valon vuodella halutaan tuoda esiin valon merkitystä ihmiskunnalle ja sen kehitykselle.

Kirjoittaja: Anne Huhtamäki, ministerineuvos, Unesco-edustusto

Kuva: Pia Setälä
Kari Kolan "Light is Here"