OECD:n tänään julkaisemaan Going for Growth -julkaisuun sisältyy arvioita Suomen talouden keskeisistä ongelmista ja suosituksia niiden lieventämiseksi

Suomi jäämässä jälkeen johtavista talouksista

Suomen henkeä kohden laskettu kansantuote on jäänyt vuodesta 2007 lähtien lisääntyvässä määrin jälkeen johtavista OECD-maista. Tuottavuuden ja tehtyjen työtuntien väheneminen ovat molemmat vaikuttaneet tähän. Ulkomaankaupan vaihtosuhteen jatkuva heikkeneminen on johtanut henkeä kohden lasketun kansantulon vieläkin suurempaan erkaantumiseen vertailumaista.

Rakenneuudistusohjelma oikean suuntainen

Suomen hallituksen todetaan edistävän kunnianhimoista rakenneuudistusohjelmaa, joka tähtää kuntatalouden vakauttamiseen, julkisen palvelutoiminnan tehostamiseen, työurien pidentämiseen, rakenteellisen työttömyyden alentamiseen ja potentiaalisen tuotannon kohottamiseen. Näitä uudistuksia pidetään oikean suuntaisina mutta niiden täysimittaisen toteuttamisen arvioidaan vaativan useita vuosia ja hallituksen jatkuvaa sitoutumista.

Rakennepoliittisia suosituksia

Nopea väestön ikärakenteen vanheneminen vaatii lisää työhön kannustavia toimia ja julkisen palvelutuotannon tehostamista. Kilpailun lisääminen vähittäiskaupassa ja liikennesektorilla voisi parantaa tuottavuutta.

Verorakenteen tehostaminen ja aktiivisen työvoimapolitiikan vahvistaminen tukisi kaikkia hyödyttävää kasvua.

Suomelle vuoden 2013 Going for Growth –julkaisussa osoitetut uudistusprioriteetit ovat kaikki edelleen ajankohtaisia.

Yksityiskohtaisempi suositusten ja niiden perustelujen esittely löytyy Going for Growth 2015 –julkaisusta: http://www.oecd.org/economy/growth/going-for-growth-finland-2015.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisää tietoa koko julkaisusta ja muista maista löytyy osoitteesta: Economic Policy Reforms: Going for Growth (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoja:  Tuomas Sukselainen, Suomen OECD-edustusto; [email protected]

OECD