OECD:n ministerikokous järjestetään 3.-4. kesäkuuta – painopisteenä kestävää kasvua ja työllisyyttä tukevat investoinnit

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n vuosittainen neuvoston kokous ministeritasolla järjestetään Pariisissa 3.-4.6.2015. Ministerikokouksen yleisteema on tällä kertaa ”Kestävää kasvua ja työllisyyttä tukevien investointien vapauttaminen” ja puheenjohtajamaana Alankomaat. Samaan aikaan ministerikokouksen kanssa järjestetään myös yleisötapahtuma OECD Forum, jossa painotetaan ajankohtaisia ilmasto-, kaupungistumis- ja tasa-arvokysymyksiä.  

OECD:n taloudellisen katsauksen – OECD Economic Outlook – kevätjulkaisun esittely sitä seuraavine keskusteluineen toteutetaan yhteisenä tapahtumana julkisen oheistapahtuma OECD Forumin kanssa.

Toisessa talousasiakohdassa käsitellään pääteemaan liittyen, miten investoinnit, innovaatiot ja sopiva liiketoimintaympäristö voivat edesauttaa talouskasvua. Keskusteluissa pohditaan myös, miten investointien avulla voidaan lisätä työllisyyttä, luoda laadukkaita työpaikkoja, edistää investointisäännösten uudistamista ja lisätä kansainvälistä yhteistyötä. Lisäksi ministerit keskustelevat kokouksessa ja työillallisella matalahiilisestä taloudesta sekä Pariisissa vuoden lopulla pidettävästä COP21-ilmastokonferenssista.

Kauppaistunnossa keskustelujen lähtökohtana on, että vuoden 2008 finanssikriisi on tyrehdyttänyt pahasti maailmanlaajuisen kaupan kasvua. Ministerit pohtivat kaupan, talouskasvun, työpaikkojen ja investointien suhdetta ja käsittelevät myös OECD:n investointeja edistävän PFI-kehikon päivittämistä. Lisäksi käsitellään palvelukauppaa, kaupan ja kehityksen suhdetta sekä protektionismin vähentämistä.

Kehitysteeman alla on tarkoitus keskustella siitä, miten OECD voi edistää paremmin kehitystä mm. uudistamalla kehitysrahoitusta mittaavaa kehikkoaan ja tukemalla eri sidosryhmien välisiä kumppanuuksia kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) edistämiseksi. Keskusteluissa pohditaan myös, miten OECD:n asiantuntemuksella voidaan tukea SDG:tä sekä yksityissektorin merkitystä kehitykselle.

Lisäksi järjestön pääsihteeri Angel Gurria esittää käsityksensä järjestön strategiseksi suuntautumiseksi vuodesta 2015 eteenpäin. Sisäisessä hallintoistunnossa käsitellään erityisesti järjestön ulkosuhdetoimintaa.

Ministerikokouksen varsinaisiksi lopputuotoksiksi odotetaan poliittista julkilausumaa, puheenjohtajan yhteenvetoa ja johtopäätöksiä keskusteluista sekä lukuisten järjestön sisältötyötä ohjaavien raporttien, lausumien ja suunnitelmien hyväksymistä.

Osin samaan aikaan ministerikokouksen kanssa järjestetään 2.-3.6. myös yleisötapahtuma OECD Forum, jossa painotetaan ajankohtaisia ilmasto-, kaupungistumis- ja tasa-arvokysymyksiä. Avoimen tapahtuman paneeli- ja muita keskusteluja on mahdollista seurata OECD:n webcasteina sekä Twitterissä (#OECDwk ). Lisätietoa osoitteessa http://www.oecd.org/forum/(Linkki toiselle web-sivustolle.).

OECD