OECD:n ministerikokous järjestetään 1.–2. kesäkuuta – aiheena tuottavuuden tehostaminen osallistavan kasvun varmistamiseksi

OECD:n ministerikokous järjestetään 1.–2. kesäkuuta – aiheena tuottavuuden tehostaminen osallistavan kasvun varmistamiseksi

OECD MCM 2016

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n vuosittainen neuvoston kokous ministeritasolla järjestetään Pariisissa 1.–2.6.2016. Ministerikokouksen pääteemana on tuottavuus ja tasavertainen talouskasvu. Chile toimii ministerikokouksen puheenjohtajana ja Suomi on kokouksen varapuheenjohtaja yhdessä Japanin ja Unkarin kanssa. Kokousta edeltää OECD Forum 2016 (31.5.–1.6.). Forumin teemat noudattelevat ministerikokouksen aiheita.

Ministerikokouksessa Suomea edustavat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka ja valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen, joille on myös osoitettu varapuheenjohtajan ominaisuudessa merkittäviä puheenjohtajuustehtäviä. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Toivakka osallistuu mm. kestävän kehityksen agendaa 2030 sekä kauppaa ja investointeja käsitteleviin istuntoihin. Valtiosihteeri Heinonen johtaa puhetta talouden digitalisoitumista, innovaatioita ja yrittäjyyttä käsittelevässä alatyöryhmässä.

Kokouksessa käsitellään globaalin talouden ja kehityksen haasteita, erityisesti kuinka lisätä tuottavuutta ja tasavertaisuutta. Kokouksessa allekirjoitetaan myös Latvian OECD-liittymissopimus ja käynnistetään OECD:n Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen ohjelma. Lisäksi OECD julkistaa katsauksensa maailmantalouden kehityksen näkymistä.

Ministereiden keskustelut antavat suuntaa järjestön tulevalle työlle ja sen painotuksille. Kokoukselta odotetaan poliittista julkilausumaa, puheenjohtajamaa Chilen yhteenvetoa ja johtopäätöksiä keskusteluista sekä lukuisten järjestön sisältötyötä ohjaavien raporttien, lausumien ja suunnitelmien hyväksymistä.

OECD Forum

Ministerikokousta edeltävä OECD Forum 2016 kokoaa yhteen liike-elämän, kansalaisyhteiskunnan, tutkijayhteisön ja median edustajia ympäri maailmaa. Suomi on näkyvästi edustettuna myös Forumissa. Forumissa esiintyy useita suomalaisia huipputason puhujia: ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka, OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi, valtiosihteerit Paula Lehtomäki ja Olli-Pekka Heinonen, hallituksen puheenjohtaja Ole Johansson, Astrid Thors (OSCE), Madis Tiik (SITRA), Mari Pantsar (SITRA), Aape Pohjavirta (Funzi), Kati Palsanen (SOS-Lapsikylä ), Marianne Vikkula (Slush), Tuuli Kaskinen (Demos Helsinki) ja Saku Tuominen (HundrED).

Forumissa esitellään mm. Suomi 100 -juhlavuoteen liittyvää koulutusta koskevaa HundrED-hanketta ja arktista älyliikenne -konseptia. Suomalaisessa Puurobaarissa Forum-osallistujille on myös tarjolla suomalaista superfoodia – kaurapuuroa ja marjasmoothieta.

OECD Forum 2016

Avoimen Forum-tapahtuman paneeli- ja muita keskusteluja on mahdollista seurata OECD:n webcasteina sekä Twitterissä (#OECDwk). Lisätietoja: https://www.oecd.org/forum/