OECD:n Economic Outlook 2/2015: OECD ennustaa maailmantalouden kasvun vahvistuvan hitaasti vuosina 2016-17; maailmankaupan hidastuminen on lisännyt epävarmuutta; Kiinan kehitys on avainasemassa

Maailmantalouden kasvu on hidastunut

Maailman kokonaistuotannon kasvun arvioidaan hidastuvan kuluvana vuonna 2,9 prosenttiin viimevuotisesta 3,3 prosentin kasvusta. Maailmankaupan kasvu on poikkeuksellisesti hidastunut vielä enemmän, reaalikasvun hidastuttua 3,4 prosentista vain 2 prosenttiin. Näin alhaiset maailmankaupan kasvuluvut ovat aiemmin olleet tunnusomaisia tuotannon taantumavaiheille. Kiinan talouden ja sen hidastuneen raaka-aineiden kysynnän nähdään vaikuttaneen merkittävästi tähän ilmiöön. Kehittyvien talouksien kokonaistuotannon kasvu on hidastumassa prosenttiyksiköllä vuodesta 2014,  3,7 prosenttiin. Kehittyneiden talouksien kasvu on kehittynyt myönteisemmin. OECD-maiden kokonaistuotannon arvioidaan kasvan kuluvana vuonna 2 %, hieman viimevuotista enemmän.

Vähittäistä kasvun elpymistä näköpiirissä

OECD ennustaa koko maailman kokonaistuotannon kasvun vahvistuvan hitaasti ensi vuonna (3,3 %) ja edelleen vuonna 2017 (3,6 %). Sekä kehittyvissä että kehittyneissä talouksissa kokonaistuotannon kasvuvauhti kohenisi. Maailmankaupan kasvu palaisi totuttuun tapaan kokonaistuotannon kasvua nopeammaksi. OECD kuitenkin korostaa tarvetta tehokkaaseen talouspolitiikkaan ja sen yhteensovittamiseen. Rakenneuudistuksien toteutustahtia tulee vahvistaa. Alhaista korkotasoa tulisi hyödyntää perusrakenneinvestointien lisäämiseksi. Ilmastonmuutoksen torjuntaa palvelevilla toimilla voidaan myös vahvistaa talouden kestävyyttä.

OECD:n Maailmantalouden ennuste (marraskuu 2015)

2014

2015

2016

2017

Kokonaistuotanto, %-muutos

3,3

2,9

3,3

3,6

Maailmankaupan volyymi, %-muutos

3,4

2,0

3,6

4,8

Economic Outlook, November 2015 (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoja: Tuomas Sukselainen, Suomen OECD-edustusto; [email protected]

OECD