Maailmantalous on jäänyt matalan talouskasvun "loukkuun" -OECD kehottaa välittömiin politiikkatoimiin

OECD julkaisi 1.6.2016 uuden talousennusteensa (Economic Outlook 99). OECD:n mukaan maailmantalous on jäänyt matalan talouskasvun "loukkuun". Kahdeksan vuoden jälkeen toipuminen talouskriisistä on yhä masentavan heikkoa. Maailman talouden (global GDP) ennustetaan kasvavan vuonna 2016 samaa vauhtia (3%) kuin vuonna 2015 ja kiihtyvän vain vähän vuonna 2017. Myös maailmakaupan kasvu on hidasta. Kasvu on hidastunut selvästi monissa kehittyvissä talouksissa, erityisesti raaka-aineiden tuottajamaissa, ja käänne teollisuusmaissa on edelleen vaatimatonta hitaan palkkakehityksen ja vähäisten investointien vuoksi.

Myös maailmantalouden riskit painottuvat edelleen alaspäin muun muassa rahoitusmarkkinoiden epävakauden, Kiinan talouden pidemmän aikavälin kehityksen ja EU:n sisäisten jännitteiden vuoksi. OECD:n arvion mukaan Iso-Britannian EU-kansanäänestyksen luoman epävarmuuden katsotaan jo vaikuttaneen negatiivisesti Euroopan talouksiin. Sen vaikutusten arvioidaan olevan pitkällä aikavälillä merkittäviä.

Suomen osalta OECD ennustaa talouden toipuvan hitaasti lähinnä kotimaisen kysynnän turvin. Reaalinen BKT:n kasvu jää yhteen prosenttiin vuonna 2016 ja 1,2 prosenttiin vuonna 2017. OECD:n mukaan vientikehitystä haittaa Venäjän talous, heikko maailmantalouden kysyntä ja heikko kilpailukyky. Työttömyysasteen ennustetaan pysyvän korkeana (9,5% vuosina 2016 ja 2017).

OECD katsoo, että poliittinen päätöksenteko on käännekohdassa ja peräänkuuluttaa kiireellisesti politikkatoimenpiteitä, jotta maailmantalous nousisi matalan kasvun "loukusta". OECD:n mukaan rahapolitiikan toimet eivät ole yksinään riittäviä vaan tarvitaan kollektiivista finanssipolitiikkaa ja erityisesti julkisten infrastruktuuri-investointien lisäämistä. OECD:n arvion mukaan näillä investoinneilla (mukaan lukien investoinnit koulutukseen ja innovaatiotoimintaan) on merkittäviä positiivisia kerrannaisvaikutuksia. Samalla OECD muistuttaa, että monet maat saavat lainaa hyvin huokein ehdoin, mikä lisää finanssipolitiikan liikkumavaraa. Rakennepolitiikan osalta OECD-maita kannustetaan uudistuksiin, joilla tuetaan tuottavuutta ja osallistavaa kasvua.

OECD Economic Outlook(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

OECD