Harjoittelijana OECD:llä: Krista Wikström, oikeustieteen maisteri harjoittelijana CTP- ja CBI-verodirektoraatissa

” Harjoittelijana olen päässyt tekemään todella innostavia ja mielenkiintoisia juttuja ja meille annetaan myös vastuuta, joten olen kokenut harjoittelun hyvinkin onnistuneeksi. OECD:llä ainakin veroyksikössä on rentoja ja jalat maassa olevia työntekijöitä, joten konservatiivinen kuva OECD:stä on romuttunut heti ensimmäisestä päivästä lähtien! ”


Kuka olet ja mikä on taustasi?

 • Nimeni on Krista Wikström ja olen kotoisin Lahdesta. Opiskelin Turun yliopistossa, mistä valmistuin oikeustieteen maisteriksi tänä vuonna. Saavuin Ranskaan vaihto-opiskelijaksi maisteriopintojen puitteissa Paris Saclay-yliopistoon ja sen jälkeen olin harjoittelijana viime vuonna Suomen suurlähetystössä Pariisissa. Heti sen jälkeen aloitin vuoden kestävän harjoitteluni OECD:n CTP - Centre for Tax Policy(Linkki toiselle web-sivustolle.)  ja CBI - Cross-border and International Tax(Linkki toiselle web-sivustolle.)  -verodirektoraatissa toukokuussa 2023.
 • Olen työskennellyt aiemmin konsultointiyhtiöissä kansainvälisen henkilöverotuksen sekä toisaalta Suomen henkilö- ja yhtiöverotuksen parissa. Lisäksi olen ollut liikejuridiikkaan keskittyvässä asianajotoimistossa avustamassa transaktioihin liittyvissä tehtävissä, joten tämä harjoittelu OECD:n veroyksikössä on mainio lisä urallani.
 • Olen ollut notaarivaiheen vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa ja maisterivaihto-opiskelijana Pariisissa, sillä kansainvälinen ilmapiiri on aina kiinnostanut minua. Puhun suomen ja ruotsin lisäksi englantia ja ranskaa, niistä molemmista on ollut hyötyä OECD:llä toimiessani.

Miten keksit hakea harjoittelijaksi OECD:lle?

 • Ollessani harjoittelijana Suomen suurlähetystöllä, tutustuin samalla Suomen pysyvän OECD-edustuston työntekijöihin ja innostuin OECD:n toiminnasta sitä kautta. Lisäksi OECD oli juuri vuosi sitten laatimassa suurta kansainvälistä verouudistusta, joten kiinnostuin mahdollisuudesta työskennellä sen parissa.
 • Muutenkin olen aina toivonut voivani työskennellä kansainvälisessä järjestössä ja niinpä harjoittelu OECD:llä tuntui luontevalta tavalta päästä sisälle isoon järjestöön ja päästä näkemään sen käytännön työtehtäviä ja toimintaa.

Millainen hakuprosessi oli?

 • Lähetin hakemuksen, ansioluettelon, suosittelijat ja muut tarvittavat liitteet OECD:n harjoittelijoille tarkoitetun portaalin kautta. Hakuprosessiin liittyi kirjallinen testi, joka liittyi verouudistukseen. Seuraava vaihe oli videohaastattelu tulevan esihenkilön ja kollegoiden kanssa.

Mitä työtehtäviisi ja työnkuvaasi kuuluu?

 • Työtehtäviini kuuluu erilaisten OECD-julkaisujen, esimerkiksi vuosijulkaisujen laadintaa. Käytännön työ sisältää siis monipuolisesti asiakirjojen ja raporttien laadintaa. Pidän yhteyttä myös eri maiden delegaatioihin halutessamme lisätukea jonkin ongelman ratkaisemisessa.
 • Osallistun myös säännöllisesti järjestettäviin OECD:n ja delegaatioiden välisiin tapaamisiin ja konferensseihin ja avustan tiimiäni niiden järjestämisessä.

Millaisen taustan omaavia työntekijöitä tiimissäsi on?

 • Kollegani tulevat ympäri maailmaa, suurin osa heistä tulee Yhdysvalloista, Britanniasta, Australiasta, Ranskasta, Italiasta, Hollannista ja muista OECD-maista. Monikulttuurinen ilmapiiri tekee työstä hyvin mielenkiintoista, sillä aina voi oppia lisää uusista maista ja kulttuureista kansainvälisten kollegoiden kautta. Suomalaisia ei direktoraatissamme taida tällä hetkellä olla minun lisäkseni ketään.
 • Tiimini on yleisesti ottaen nuorekas, mutta toki kollegoita on kaikenikäisiä. Koulutukseltaan suurin osa on opiskellut oikeustiedettä, mutta meillä on jonkin verran myös kaupallisen tai muun koulutuksen omaavia ihmisiä, sillä verotuspuolella tarvitaan paljon monipuolista osaamista.

Plussat/miinukset OECD:llä työskentelyssä?

 • Parasta OECD:llä työskentelyssä on kansainvälisyys eli kansainväliset kollegat ja yhteistyö monien maiden kanssa. Motivoivaa on myös se, että koen työn hyvin merkitykselliseksi, sillä OECD luo jatkuvasti tarpeellisia sääntelyitä jäsenmaillensa.
 • Harjoittelijana olen päässyt tekemään todella innostavia ja mielenkiintoisia juttuja ja meille annetaan myös vastuuta, joten olen kokenut harjoittelun hyvinkin onnistuneeksi. OECD:llä ainakin veroyksikössä on rentoja ja jalat maassa olevia ihmisiä, joten konservatiivinen kuva OECD:stä on romuttunut heti ensimmäisestä päivästä lähtien!
 • Miinuksena voisin mainita, että työn tuloksen näkeminen saattaa olla hidasta, koska uudet sääntelyt ja niiden kehittäminen voivat kestää useita vuosia projektista riippuen. Tämähän toki pätee myös moniin muihin kansainvälisiin organisaatioihin ja julkishallinnollisiin elimiin, eikä ole siis vain OECD:n ongelma.

Jatkosuunnitelmasi?

 • Palaan Suomeen nyt keväällä tekemään verokonsultin töitä ja tuleva työnkuvani tulee sisältämään muun muassa asiakkaiden konsultointia liittyen nimenomaan OECD:n verouudistukseen. Toisin sanoen tulen käyttämään OECD:llä hankkimaani tietotaitoa verouudistuksen soveltamisalan piirissä olevien yrityksien näkökulmasta.
 • Se, että olen ollut näkemässä OECD:n verosääntelyn luomisprosessia, auttaa minua varmasti myös muutenkin alan asiakaskonsultoinnissa. Ja myöhemmin tulevaisuudessa voisi olla kiinnostavaa työskennellä myös julkisen puolen verotusasioiden parissa.

Mitä antaisit neuvoksi OECD:lle töihin hakeville suomalaisille harjoittelijoille?

 • Suosittelen verkostoitumista OECD:n työntekijöiden tai harjoittelijoiden kanssa, jos siihen on vain mahdollisuus. Kuulin harjoittelumahdollisuudesta entisen harjoittelupaikkani kollegoilta ja sain hyviä hakuvinkkejä nimenomaan aiemmilta OECD-harjoittelijoilta. Ilman heidän vinkkejään en varmaankaan olisi keksinyt hakea organisaatioon tai osannut valmistautua esimerkiksi kirjalliseen testiin tai haastatteluun sopivalla tavalla.
 • Harjoitteluhakemukseen pitää listata direktoraatit, joista on kiinnostunut, joten suosittelen OECD:n toimintaan perehtymistä etukäteen ja pohtimaan sitä, mihin direktoraattiin haluaisi töihin tai harjoittelijaksi, sillä direktoraatteja on monia ja työtehtävät hyvinkin erilaisia. On hyvä myös etsiä tietoa siitä, mitä hankkeita kyseisessä tiimissä on käynnissä, jotta osaa valmistautua kirjalliseen testiin. Hanki myös suosittelijoita, sillä ainakin minun tapauksessani heihin oltiin yhteydessä valintavaiheessa.
OECD-edustusto esittelee OECD:llä työskenteleviä suomalaisia. Lisää tietoa työskentely- ja harjoittelumahdollisuuksista OECD:llä näistä linkeistä:  https://www.oecd.org/careers/apply(Linkki toiselle web-sivustolle.) ; https://www.oecd.org/careers/internship-programme/(Linkki toiselle web-sivustolle.)