HAASTATTELUSARJA UNESCO:SSA TYÖSKENTELEVISTÄ SUOMALAISISTA 33 vuoden ajan YK-uraa tehnyt Unescon sihteeristön Eero Porko

On ollut etuoikeus saada tehdä omia arvoja tukevaa merkityksellistä työtä, yksi hankintapäätös ja neuvo kerrallaan.


Kuka olet ja mikä on taustasi?

Hei, olen Eero Porko ja kotoisin Kemistä. Olen juuri eläköitynyt Unescon hankintajohtajan pestistä (eng. Chief, Procurement & Contracting). Ennätin tehdä uraa YK:lla 33 vuoden ajan.
 

Miten ajauduit YK:lle ja mitä tämä mittava YK-ura piti sisällään?

Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelma (United Nations Development Programme, UNDP) oli kesällä 1989 perustamassa YK:n ostotoimistoa Tanskaan ja pyysi Suomelta rahoitusta JPO-ohjelman puitteissa. Ulkoministeriön avustamana hain ja sain ostajan pestin (eng. Junior Procurement Officer) UNDP:n uudesta toimistosta Kööpenhaminasta. Suomen rahoitus kesti kaksi ja puoli vuotta, jonka jälkeen pysyvä paikka aukesi normaalin rekrytointiprosessin kautta. Nousujohteinen ura UNDP:llä oli hyvin työntäyteinen ja kesti noin 10 vuotta pitäen sisällään useita työmatkoja varsinkin Afrikan maihin.

YK-ura vaatii usein suunnitelmallisuutta, rohkeutta ja tiettyä sattumaa. Osaltani lähtölaukaus YK- uraan sai alkunsa työkokemuksesta ei niinkään akateemisesta koulutuksesta. Opiskeltuani kaupallisia aineita, erikoisaineena logistiikka ja ulkomaankauppa, ensimmäinen työtehtäväni oli toimia projektivastaavana liittyen Suomen kehitysyhteistyöhankintoihin. Tämä piti sisällään läheiset suhteet ulkoministeriön virkamiehiin ja tein useita matkoja projektikohteisiin. Näistä kokemuksista iski kipinä kehitysyhteistyöhön ja mahdolliseen YK-uraan.

Kööpenhaminan jälkeen tieni vei Skotlantiin. Oli aika perustaa perhe ja palata takaisin opiskelun pariin, suorittamaan maisterin tutkinto projektihallinnosta (eng. MPhi Development Studies), jossa lopputyö keskittyi korruptioon ja sen hallintaan.

Vaikka paluu YK-uralle kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen ei ollut itsestäänselvyys, perhesyistä ja opiskelun saaman uuden kipinän innoittamana päätin hakea ostajan paikkaa Unescon pääkonttorissa Pariisissa. Vaiherikas ja menestyksekäs ura Unescolla alkoi vuonna 2002 ja kesti 1.10.2024 asti.

Mitä neuvoja sinulla on antaa YK-uraa suunnitteleville?

Useimmat suomalaiset , jotka valitsevat YK-uran toivovat, että heidän työnsä edistäisi yleistä hyvää ja kehitystä maailmassa. YK on hyvin poliittinen järjestö joka ei ole tunnettu tehokkuudestaan. Varsinkin hallintotehtävissä työskenteleviltä vaaditaan usein kärsivällisyyttä. Koulutuksen, hyvän kielitaidon ja aiemman työkokemuksen lisäksi henkilökohtaiset ominaisuudet, arvot ja eettinen toiminta ovat edistäneet sopeutumistani YK:n monikulttuurilliseen työskentely-ympäristöön.

YK tarjoaa monenlaisia tehtäviä,  ja vaatimukset voivat vaihdella tehtäväkohtaisesti. Urani on hyvä esimerkki siitä, että ohjelmapuolen tietämys ja koulutus ei ole se ainoa tie YK-uralle. YK tarvitsee myös hallinnon osaajia, ihmisiä , jotka työskentelevät YK organisaatioiden sisäisten toimintojen varmistamiseksi ja tukemiseksi, esimerkiksi taloushallinnossa, henkilöstöhallinnossa, viestinnässä ja minun tapauksessa projektihallinnossa, ja siihen läheisesti liittyvissä hankinnoissa.

YK-uraa suunnittelevalle neuvoni on hyvin pitkälti se sama, jota jaan YK-ostoista kiinnostuneille. YK-järjestelmä on aikamoinen viidakko, joka koostuu useista eri elimistä, erityisjärjestöistä, ohjelmista ja rahastoista, jotka yhdessä toteuttavat sen laajaa mandaattia. On tärkeää tutustua näiden toimintaan ja kohdistaa kiinnostuksensa tiettyihin järjestöihin. Kilpailu on kovaa niin YK-ostoissa kuin työpaikoissa, mutta “yrittänyttä ei laiteta” ja aina kannattaa yrittää.

Maailma tarvitsee YK:ta enemmän kuin koskaan.