Haastateltavanamme OECD:n ympäristöpolitiikkakomitean puheenjohtaja Kaarle Kupiainen
Haastattelimme helmikuussa ympäristöministeriön neuvottelevaa virkamiestä Kaarle Kupiaista, joka oli käymässä Pariisissa OECD:n EPOC-ympäristöpolitiikkakomitean kokouksessa. Kupiainen toimii komitean puheenjohtajana ja kertoo haastattelussa OECD:n ympäristötyöstä ja Suomen osallistumisesta siihen.
Kuka olet?
- Olen Kaarle Kupiainen, ympäristöministeriön ilmastoyksikön neuvotteleva virkamies sekä OECD:n ympäristöpolitiikkakomitean (EPOC) puheenjohtaja vuodesta 2022 alkaen.
Mikä on EPOC?
- EPOC(Linkki toiselle web-sivustolle.) (Environment Policy Committee) eli ympäristöpolitiikkakomitea, ohjaa OECD:n ympäristötyötä ja kokoaa jäsenmaiden näkemykset siitä, miten työtä tulisi suunnata. Keskeisiä teemoja ovat tällä hetkellä muun muassa ilmastonmuutos, luontokato, saastuminen, muovit ja kiertotalous. Komitean työssä on korostunut tänä vuonna planetaarinen kolmoiskriisi eli ilmastonmuutoksen, luontokadon ja saastumisen yhteydet ja mahdolliset torjuntakeinot.
Mitä keskeistä EPOC tekee Suomen kannalta?
- OECD:n tarjoama tuki kansainvälisille ilmastoneuvotteluille [kuten esim. OECD:n Climate Change Expert Group] on ollut meille tärkeää jo pitkään.
- Myös EPOC-komitean laadukas standardityö on meille hyödyllistä ja EPOC onkin OECD:n suurimpia standardiportfolion haltioita (liittyen muun muassa jätteisiin, energiaan ja liikenteeseen). EPOC antaa jäsenmailleen myös tärkeitä suosituksia ja ympäristöalan sitoumuksia.
Mitä EPOC on saavuttanut?
- Komitea järjestää ministerikokouksen noin viiden vuoden välein. Viimeksi vuoden 2021 ympäristöministerien kokoontuessa neuvoteltiin julistus, jossa korostettiin strategista johtajuutta OECD:n sisäiselle ja ulkoiselle työlle ilmastoasioissa. Keskeistä on myös OECD:n tuki globaalin pohjoisen ja globaalin etelän konsensuksen rakentumiselle ilmasto- ja ympäristökysymyksissä. Seuraava ministerikokous järjestetään vuonna 2027.