Education at a Glance 2015

 

Koulutustilastovuoden kohokohdaksi muodostunut Education at a Glance –julkaisun ilmestyminen on tänä vuonna tavallistakin suurempi juhla. Hyvin pitkän valmistelun jälkeen koulutustiedot saadaan eri maista uuden ISCED2011-koulutustasoluokituksen mukaan. OECD julkaisee ensimmäisenä uuden luokituksen mukaiset tiedot niin koulutusjärjestelmien nykytilasta, väestön koulutustasosta kuin koulutuksen taloudellisesta kannattavuudestakin.

Tuoreet tiedot kertovat, että suomalaisten koulutustaso on OECD-keskiarvon yläpuolella, mutta lähestyy keskitasoa. Nuorissa ikäryhmissä koulutustaso on OECD-maiden keskitason alla ja OECD-tietojen perusteella koulutustason nousu on pysähtymässä. Suomessa viime vuosiin asti nuorten ikäluokat ovat olleet koko työikäistä väestöä paremmin koulutettuja, mutta vuoden 2014 tietojen mukaan nuoremman ikäluokan korkea-asteen koulutuksen osuus jäi alemmaksi kuin koko työikäisen väestön.

Uusi koulutusluokitus on aiempaa tarkempi korkea-asteen koulutuksen sisällä. Uusi EAG mahdollistaa ensi kertaa maisterimäärien kansainvälisen vertailun. Valitettavasti tiedot maisteriosuuksista ovat osin puutteellisia ja mm. Etelä-Korea ja Japani, joissa korkeasti koulutettujen osuudet ovat OECD:n korkeimpia, puuttuvat joukosta. Suomessa vähintään maisterintutkinnon suorittaneiden osuus on koko työikäisessä väestössä ylimmän kolmanneksen alarajalla. Nuorissa ikäryhmissä vähintään maisterintutkinnon suorittaneiden määrä on OECD-maiden keskitasolla.

OECD