Nepalesiska drömmar krossas i Malaysia

Det gick upp för Neil att han hade förbundit sig till att arbeta 12 timmar om dygnet varje dag i veckan och att lönen bara var en bråkdel av det han hade fått löfte om i Nepal.

Neil kommer trött hem klockan åtta på kvällen. Bakom sig har han en tolv timmars arbetsdag vid en fabrik som framställer mobiltelefoner. Han tar en snabb dusch och byter kläder för han väntar gäster. Dem bjuder han på varm kakao, kaffe, te och smörgåskex. Från bostaden hörs glad sång ända ut på gården, och när dörren står öppen kan man se hur folk dansar på hans lilla vardagsrumsgolv.

Neil och de andra närvarande har hemlängtan, bekymrar sig över uteblivna löner och eländiga arbetsomständigheter, men det syns inte på dem.

Neil bor i en trerummare som är i dåligt skick i ett flervåningshus, och delar den med fem vänner. Huset ligger i ett illa beryktat område där de flesta invånarna är gästarbetare. Foto: Petri Tiusanen Neil bor i en trerummare som är i dåligt skick i ett flervåningshus, och delar den med fem vänner. Huset ligger i ett illa beryktat område där de flesta invånarna är gästarbetare. Foto: Petri Tiusanen

Stora förväntningar

För fyra år sedan blev Neil arbetslös i sitt hemland, Nepal. Av en bekants bekant hörde han om möjligheter att arbeta i Malaysia. Denna person presenterade honom för en agent som mot ersättning skulle ordna både arbetsplats, visum och biljetter för resan. Först senare blev det klart att tjänsterna kostade flera tusen euro.

När Neil kom till Malaysia från Nepal för nästan två år sedan hade han stora förväntningar. Enligt det arbetsavtal han undertecknat i Nepal skulle han arbeta som elektronikförsäljare fem dagar i veckan och förutom lönen skulle han få andra förmåner.

I Malaysia blev han och de andra nepalesiska gästarbetarna tvungna att underteckna ett nytt avtal som var skrivet på malajiska, vilket Neil inte behärskar. Senare blev det klart att han hade förbundit sig till att arbeta 12 timmar i dygnet varje dag i veckan. Lönen var bara en bråkdel av det han hade blivit lovad i Nepal, och några förmåner fanns inte.

Arbetsgivaren har ofta låtit bli att betala ut löner i flera månaders tid, och när Neil skadade sin fot i en arbetsolycka ordnades det inte med hälsovård från arbetsgivarens sida.

Återvända med tomma fickor

När avtalet går ut får Neil återvända till sitt hemland. Återresan inger honom blandade känslor. Neil saknar sin släkt, särskilt sin fru, deras 4-åriga dotter, och deras vänner, men han är rädd för folks inställning till honom när han återvänder hem med tomma fickor - han har misslyckats.

Trots förhoppningarna blev det inga sparslantar, allt gick till agenten.

Liksom Neil vågar nepalesiska gästarbetare sällan klaga över sina anställningsförhållanden eftersom de då riskerar att bli uppsagda. Förlorar man sitt arbete förlorar man inte bara sitt levebröd utan man blir också en illegal invandrare – gästarbetarnas uppehållstillstånd grundar sig på att de har arbete. Befinner man sig olagligt i Malaysia kan man bli arresterad.

För många arbetare i Nepal, för få i Malaysia

Nepal är ett av världens fattigaste länder. Fattigdomen förorsakas bland annat av landets osäkra politiska situation, av underutvecklingen, av befolkningens dåliga utbildning, av korruption och ogynnsamma geografiska omständigheter. Nepal är ett bergigt land vilket gör det svårt att bruka jorden, och man är tvungen att importera livsmedel från Indien.

Landet lider också av strukturell arbetslöshet, det finns helt enkelt för få arbetsplatser.
Malaysia däremot har en effektiv förvaltning som ständigt försöker skapa nya arbetsplatser, locka utländska investerare och få turismen att öka. När produktionen hela tiden ökar räcker inte arbetskraften till för att fylla behovet, varför man lockar utländsk arbetskraft till sig.

Det bor över två miljoner lagliga och lika många illegala gästarbetare i Malaysia. Största delen av dem kommer från Nepal, Thailand, Filippinerna, Burma, Vietnam, Pakistan och Bangladesh.

Gästarbetarnas ställning är utsatt och sårbar på grund av rådande lagar, korrumperade myndigheter och brist på stödtjänster.

Artikeln bygger på verkliga händelser som har ägt rum i flera olika människors liv.

Heli Tiusanen

arbete
flyttningsrörelse