Minister Heidi Hautala till Kambodja, Sydkorea och Nepal

Pressmeddelande 319/2011
25.11.2011

Utvecklingsminister Heidi Hautala gör en resa till Kambodja, Sydkorea och Nepal den 26 november till 7 december. Under resan deltar ministern i ett möte om Ottawakonventionen i Phnom Penh och i högnivåmötet i Busan om biståndseffektivitet. Dessutom besöker hon ett av Finlands långvariga samarbetsländer Nepal.

Under resans första etapp leder minister Hautala Finlands delegation vid partsmötet om Ottawakonventionen i Kambodja den 28 november till 2 december. Vid mötet ska minister Hautala meddela att Finland undertecknat fördraget. Riksdagen godkände det idag, fredagen den 25 november.

Ottawakonventionen förbjuder användning, utveckling, produktion, inköp, förvaring och transport av truppminor och ålägger medlemsländerna att förstöra sina existerande lager av minorna. Dessutom förbinder sig medlemsländerna till att delta i minröjning och stöda minoffer. Finland har understött humanitär minröjning också innan man ratificerade konventionen.

I Kambodja träffar minister Hautala representanter för lokala och internationella människorättsorganisationer och bekantar sig med ett projekt för landregistrering som Finland understöder.

Från Phnom Penh reser minister Hautala vidare till Busan i Sydkorea där det hålls ett högnivåmöte om biståndseffektivitet från den 29 november till 1 december. Minister Hautala leder den finländska delegationen. I Busan utvärderas hur man framskridit i att effektivera det internationella biståndet och beslut om kommande åtgärder fattas. Ett centralt tema under mötet är hur man ska få de snabbt växande ekonomierna, till exempel Kina, Indien och Brasilien, att följa samma principer för biståndet som de traditionella givarländerna. En bred samling biståndsgivare, samarbetsländer, internationella organisationer och aktörer från den privata sektorn finns representerade vid mötet Busan.

Under mötet deltar minister Hautala bland annat i ett sidoevenemang om funktionshindersfrågor som Finland arrangerar tillsammans med USA:s internationella utvecklingsmyndighet USAID. Den finländska rapartisten Signmark uppträder vid evenemanget.

Efter mötet i Busan besöker minister Hautala Nepal den 2–6 december. I Nepal bekantar sig ministern med Finlands och Nepals samarbetsprojekt inom undervisningssektorn och förvaltningen av naturtillgångar, gällande mänskliga rättigheter, fredsprocessen och främjandet av demokrati. Under sitt besök träffar minister Hautala Nepals premiärminister, utrikesminister, finansminister och utbildningsminister samt ledaren för den nationella människorättskommissionen och representanter för frivilligorganisationer. Hon bekantar sig också med nationella minoriteter, till exempel daliterna och tibetaner bosatta i Nepal, och deras situation.

Minister Hautalas resa infaller under en intressant period i Nepals utveckling. I november 2011 gjordes ett genombrott i fredsprocessen när huvudparterna kom överens om integrationen i samhället av medlemmar i maoistgerillan. Man kom också överens om att återbörda de landområden som maoistgerillan tagit i besittning, om att överlämna maoisternas vapen till regeringen och om ett nytt stödpaket till konfliktens offer. I avtalet ingår ett viktigt beslut om att grunda en sannings- och försoningskommission och en kommission för att hitta försvunna personer. Under sitt besök ska Hautala diskutera hur avtalet ska förverkligas.

Som avslutning på sin Asienresa gör minister Hautala ett kort besök i Delhi i Indien där hon deltar i den finländska ambassadens självständighetsmottagning den 6 december.

För mera information: ministerns pressattaché Milma Kettunen, tfn 09-1605 6435, 040-522 9869, [email protected].