Covid-19 lägesbild i Nepal

Smittspridningen i Nepal har ökat drastiskt och nedstängningar har införts i de flesta regionerna. På grund av en ökning av antalet COVID-fall har det införts restriktionerna i Kathmandudalen, inklusive nedstängning, som gäller från och med den 29 april tills vidare. Reguljär flygtrafik är avstängd. Situationen kan förändras snabbt och resenärer uppmanas att följa lokala nyheter för den senaste informationen.

28.4.2021, uppdaterat 27.5.2021

Inresebestämmelser

All reguljär flygtrafik är avstängd i Nepal, istället går det några charterflyg till Europa från Nepal. För uppdateringar om situationen följ gärna Finlands ambassads Facebook-sida: https://www.facebook.com/SuomenSuurlahetystoKathmandu/(Länk till en annan webbplats.).

Nepals migrationsverket har avstängt alla visumtjänster tills vidare. De turister som redan befinner sig i Nepal ska få sitt visumärende behandlat på flygplats vid avresan från landet. 

Alla som för närvarande kommer in i landet sätts i tio dagars karantän vid ankomst. Dessutom kommer man att behöva visa upp ett negativt coronatest som inte är mer än 72 timmar gammalt för att få resa in i landet.

På grund av den försämrade coronasituation i Nepal kan det förekomma ändringar i internationella flygtrafik som påverkar både inresa till Nepal och utresa från landet. Resenärer uppmanas att noga kontrollera de aktuella inresebestämmelserna före resan då situationen vad gäller krav och restriktioner kan förändras snabbt. 

Mer information:

•            Department of Immigration(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på engelska)

Rörelsefrihet

De flesta regionerna har infört nedstängningar och strikta restriktioner på rörelse. Inhemska flygningar har stoppats.

De nya restriktionerna i Kathmandudalen gäller från och med den 29 april tills vidare. Under denna tid är all kollektiv- och privattrafik förbjudet och folk uppmanas att stanna hemma. Endast nödvändig fordonstrafik i Kathmandudalen samt in till Kathmandudalen tillåts under nya restriktionerna. Alla som för närvarande kommer in i Kathmandudalen måste vara i karantän och isolera sig i enlighet med de instruktionerna som ges av lokala myndigheterna. För resor till flygplatsen måste taxin förbeställas.

Hälsa

Det är obligatoriskt att bära ansiktsmask utomhus. Vid ingången till mataffärerna mäts feber hos kunderna och ingen släpps in i affärerna utan ansiktsmask.

Den allmänna hälsovården i Nepal ligger på en mycket låg nivå och kapaciteten hos de privata sjukhusen som betjänar turister är också mycket begränsad. På grund av coronapandemin kan det förekomma brist på vård- och internsivvårdplatser på sjukhus. Nepal är hårt drabbat av COVID-19 och en utbredd epidemi är en stor utmaning för landets hälsovård.

Uppdaterad information om coronaläget i Nepal finns på Världshälsoorganisationens WHO Nepal(Länk till en annan webbplats.) webbplats (på engelska).

Affärer och andra tjänster

Restriktionerna i Kathmandudalen som skall träda i kraft den 29 april påverkar tillgången till vardagliga tjänster. Affärer som säljer nödvändiga varor kan hålla öppet mellan 07.00-09.00. Apotek kan hålla öppet som vanligt. Alla andra butiker och affärer skall hålla stängt. All allmän service exklusive service i en nödsituation är avständg. Sammankomster är inte tillåtna. 

Följande tjänster och verksamheter är inte tillgängliga:         

  • konferenser, seminarier och alla slags utbildningar

  • fritidsplatser inkl. biografer, festlokaler och nattklubbar

  • gymtjänster och gruppträning

  • bibliotek, muséer och djurparker

  • skönhets- och frisersalonger

Tillgång till vardagliga tjänster kan emellertid ändras med mycket kort varsel. Ambassaden uppmanar resenärer att följa de lokala nyheter om senaste uppdateringarna. 

Sanktioner för brott mot begränsningarna

Bryter man mot kravet på ansiktsmask eller rör sig utomhus utan ett giltigt skäl kan det leda till böter. Fordon kan även beslagtas av polis om man inte kan visa upp en giltig licens för körning. Med erfarenheter från tidigare nedstängningarna kan det förväntas att restriktionerna i Kathmandudalen kommer att övervakas på ett effektivt sätt.

Annat att beakta

Det har inte förekommit diskriminering eller hotfullt beteende gentemot utlänningar i Nepal. 

Nyheter om situationen i Nepal kan följas på engelska i följande medier:

Beskickningens kundservice

Finlands ambassads kundservice stoppas från och med den 29 april tills vidare. Ambassaden behandlar inte ansökningar om uppehållstillsstånd och Schengen visum under denna period.

Ambassaden betjänar kunder via e-post. Medborgartjänster är tillgängliga som vanligt för finska medborgare och för personer som är permanent bosatta i Finland.

Reseanmälan

Ambassaden påminner alla resenärer och de som redan befinner sig i landet om att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan och din vistelse utomlands förlängs, bör du ändra slutdatumet på reseanmälan. På det sättet får vi information om att du fortfarande befinner dig i landet och då kan vi skicka meddelande och förfrågningar till dig. Om du har registrerat dig i tjänsten så kan du redigera din anmälan själv. Har du inte registrerat dig, ska du göra en ny reseanmälan.

Om det inte finns något slutdatum på din reseanmälan eller om du har återvänt till Finland tidigare än planerat, bör du radera din reseanmälan. Om du har registrerat dig i tjänsten, kan du redigera anmälan själv. Om du inte är registrerad, vänligen skicka en begäran om radering via epost till [email protected].

Vänligen notera att behandlingen av ändringar av anmälan och begäran om radering tidvis hopar sig.