Covid-19 lägesbild i Nepal

Antalet bekräftade coronafall är fortsatt lågt och situationen med Covid-19 i Nepal har stabiliserats. Coronarestriktionerna har hävts och inresekraven underlättats särskilt för fullvaccinerade resenärer. Läget med coronaviruset kan dock ändras snabbt och nya restriktionerna utlysas på kort varsel. Håll dig uppdaterad via lokala myndigheter och följ lokala nyheter när du planerar din resa.

20.6.2022

Inresebestämmelser

Internationell flygtrafik till Nepal fungerar som vanligt.

Personer som fått en fullständig coronavaccinationsserie (2 vaccindoser) och det har gått minst 14 dygn sedan den sista vaccindosen har mottagits kan ansöka om visum vid ankomst. Icke-vaccinerade bör kontakta Nepals diplomatiska beskickningar för turistvisum.

Det finns inget krav för coronatest för fullvaccinerade resenärer. När du planerar din resa, är det dock viktigt att kontrollera om flygbolaget kräver ett coronatest eller om testet bör uppvisas i destinationslandet när men reser ut från Nepal. Icke-vaccinerade resenärer bör fortfarande visa upp ett negativt coronatest som inte är mer än 72 timmar gammalt för att få resa in i Nepal och högst 48 timmar gammalt när man reser ut från Nepal. Kravet på karantän däremot tagits bort för alla ankommande resenärer.  

Ändringar som påverkar både inresa till Nepal och utresa från landet kan förekomma. Resenärer uppmanas att noga kontrollera de aktuella inresebestämmelserna före resan då situationen vad gäller krav och restriktioner kan ändras snabbt. 

Mer information:

•      Department of Immigration(Länk till en annan webbplats.) (på engelska)

•      Nepal Tourism Board COVID-19 info(Länk till en annan webbplats.) (på engelska)

•      Civil Aviation Authority of Nepal(Länk till en annan webbplats.) (på engelska)

För uppdateringar om situationen följ även Finlands ambassads(Länk till en annan webbplats.) Facebook sida. 

Reserestriktioner

Inhemska flygresor i Nepal fungerar som vanligt. Det krävs dock ett coronavaccinationsintyg för att komma in till flygplatser och det går inte att ta ett inrikesflyg om man är ovaccinerad. 

Coronarestriktionerna i Kathmandudalen har hävts. Både privat- och kollektivtrafik fungerar som vanligt. Det finns inga resebegränsningar inom dalen men det rekommenderas dock att ha med sig sitt coronavaccinationsintyg när man rör sig utomhus. 

Hälsovård

Det är obligatoriskt att bära ansiktsmask.

Den allmänna hälsovården i Nepal ligger på en mycket låg nivå och kapaciteten hos de privata sjukhusen som betjänar turister är också mycket begränsad. På grund av coronaepidemin har det förekommit brist på vård- och internsivvårdplatser på sjukhus. Nepal har varit hårt drabbat av Covid-19 och en utbredd epidemi är en stor utmaning för landets hälsovård. I ljuset av detta uppmanas resenärer att iaktta försiktighet, vara påläst och ha en bra försäkring.

Uppdaterad information om coronaläget i Nepal finns på Världshälsoorganisationens WHO Nepals(Länk till en annan webbplats.) webbplats (på engelska).

Affärer och andra tjänster

Det finns inga coronarestriktioner i Kathmandudalen. Ett giltigt coronavaccinationsintyg kan dock krävas för tillträde till affärer och restauranger.

Notera att tillgång till vardagliga tjänster kan emellertid ändras och nya restriktioner utlysas med mycket kort varsel ifall situationen med Covid-19 blir sämre. Följ lokala medier för senaste informationen. 

Annat att beakta

Det har inte förekommit diskriminering eller hotfullt beteende gentemot utlänningar i Nepal. 

Nyheter om situationen i Nepal kan följas på engelska i följande medier:

Beskickningens kundservice

Finlands ambassad tar emot ansökningar om uppehållstillstånd samt legaliseringar som vanligt. VFS Global viseringscentrum tar emot ansköningar om Schengen visum på tisdagar, onsdagar och fredagar mellan 9.00-12.00.

Medborgartjänster är tillgängliga som vanligt för finska medborgare och för personer som är permanent bosatta i Finland.


Reseanmälan

Ambassaden påminner alla resenärer och de som redan befinner sig i landet om att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan och din vistelse utomlands förlängs, bör du ändra slutdatumet på reseanmälan. På det sättet får vi information om att du fortfarande befinner dig i landet och då kan vi skicka meddelande och förfrågningar till dig. Om du har registrerat dig i tjänsten så kan du redigera din anmälan själv. Har du inte registrerat dig, ska du göra en ny reseanmälan.

Om det inte finns något slutdatum på din reseanmälan eller om du har återvänt till Finland tidigare än planerat, bör du radera din reseanmälan. Om du har registrerat dig i tjänsten, kan du redigera anmälan själv. Om du inte är registrerad, vänligen skicka en begäran om radering via epost till [email protected].

Vänligen notera att behandlingen av ändringar av anmälan och begäran om radering tidvis hopar sig.