På toa och sedan handtvätt! – goda nyheter från Nepal

Det har skett betydande utveckling i Nepal med stöd av Finland. Som ett resultat av samarbete med Unicef har antalet toaletter ökat betydligt runt om i Nepal och hygienen har förbättrats, särskilt i skolor där det byggts tvättställ för handtvätt.

Unicef och Finland har samarbetat med den nepalesiska förvaltningen och flera internationella och nationella organisationer. Förändringen är enorm. Under åren 2010–2016 har tillgången till sanitetsutrymmen vuxit från 43 till 87 procent i hela landet. I praktiken har nu nio av tio nepaleser tillgång till toalett.

FN:s barnfond Unicefs program för att förbättra sanitet och hygien inleddes 2011 och avslutades i augusti 2016. Finland finansierade programmet med 9,8 miljoner euro.

Att man fått nya tvättställ och toaletter till de flesta byarna och skolorna i Nepal är en enorm förbättring och till stor glädje för invånarna. På bilden tvättar skolbarn i Kavrepalanchowk sina händer. Foto: Unicef Nepal

Tjugo av de distrikt som deltog i programmet uppnådde ”Open Defecation Free”-status. Det innebär att hushållen och skolorna inte längre är utan toaletter och att invånarna erbjuds möjlighet till bättre hygien.

Hjälp till dem som behöver det mest

Rent vatten och fungerande sanitet är grundförutsättningar för ett människovärdigt liv. Tillgången till vatten, sanitet och hygientjänster (Water, Sanitation and Hygiene, WASH) har ökat i skolorna hela landet.

I de distrikt där programmet pågått är tillgången till toalett i skolan nu 82 procent och tillgången till rent vatten 78 procent. Personer med funktionsnedsättningar har också fått bättre tillgång till sanitetsutrymmen.

Att hjälpa kvinnor och barn har varit en av Finlands målsättningar och en stor framgång.

”Finland har lyckats erbjuda rent vatten, sanitet och bättre hygien till de mest utsatta nepaleserna – kvinnor och barn”, säger Finlands ambassadör i Nepal Jorma Suvanto.

Naturkatastrofer ökar behovet av sanitet

Utöver de lokala förbättringarna har samarbetet också gett upphov till förbättringar på nationellt plan. Med stöd av Finland har Unicefs arbete möjliggjort reformer av verksamhetsmodeller, minskade klyftor mellan regioner och bättre hållbarhet i saniteten under och efter jordbävningar.

År 2015 drabbades Nepal av flera kraftiga jordbävningar. Finland beviljade omedelbart två miljoner euro till humanitärt bistånd genom finländska organisationer. Utöver det beviljades Unicef tilläggsfinansiering på 500 000 euro. Genom Unicef stöddes tillgången till vatten och sanitet i 14 distrikt där förstörelsen efter jordbävningarna var allra störst.

Efter en naturkatastrof är sanitet och hygien ytterst viktigt för att hindra spridningen av sjukdomar. Dasset på bilden ligger i byn Mahadevsthan som nu återhämtar sig från jordbävningarna 2015. Foto: Julian Boud/UM

Finlands framgångrika samarbete med Unicef fortsätter nu under återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningarna. I år har Finland finansierat återuppbyggandet med en miljon euro. Med dessa medel repareras illa skadad infrastruktur för vatten och sanitet i byar och skolor i fyra distrikt: Dolakha, Gorkha, Kavrepalanchok och Nuwakot.

Finland har varit en av de främsta biståndsgivarna när det gäller utvecklingen av Nepals vatten- och sanitetsektoren redan under flera årtionden. Sedan 2014 har Finland varit ordförandeland för biståndsgivarna i WASH-programmet.

Annamari Oittinen

Skribenten är praktikant vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning

UNICEF