Suurlähettiläs Pertti Anttisen uudenvuoden tervehdys

Vuoret sävyttyivät maisemaan kehitysyhteistyötiimin Kaukolännen kenttämatkalla huhtikuussa 2021. Kuva: Chudamani Joshi

Vuosi sitten näihin aikoihin totesin uuden vuoden tervehdyksessäni, että vuosi 2020 oli monella tapaa poikkeuksellinen. Ikävä kyllä joudun toteamaan saman myös vuoden 2021 osalta. Koronaviruspandemia ei ole vieläkään laantunut, eikä näin ollen normaaliin olla voitu palata – ei oikeastaan edes ns. uuteen normaaliin. Ihmishenkiä on valitettavasti menetetty lisää ja ihmisten elämä, kanssakäyminen sekä matkustaminen ovat häiriintyneet niin Nepalissa, Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Vierailuvaihto Suomen ja Nepalin välillä oli edelleen vähäistä vuonna 2021, eikä merkittäviä tapahtumia voitu järjestää. Toivon pilkahduksia kuitenkin on. Nepalissa tautitapaukset ovat olleet laskussa koko syksyn ajan ja tätä kirjoittaessa tilanne onkin suhteellisen hyvä. Parantuneesta tautitilanteesta johtuen suurlähetystön kehitysyhteistyötiimi pystyi syksyn aikana jälleen toteuttamaan kenttämatkoja sekä tapaamaan kollegoita myös kasvotusten. Myös Team Europe -yhteistyötä syvennettiin. Lisäksi Suomi pystyi kuluneena vuonna omalta osaltaan auttamaan Nepalia vaikeassa koronatilanteessa.

Nepalissa pandemian toinen aalto iski voimalla huhti-toukokuussa. Deltavariantin myötä tapausmäärät kasvoivat nopeasti ja maan terveydenhuoltojärjestelmä ylikuormittui, jolloin Nepalin hallitus joutui pyytämään kansainvälistä apua. Suomi pystyi reagoimaan avunpyyntöön nopeasti ja rahtikoneellinen avustustarvikkeita (yhteensä n. 30 tn) saapui Suomesta Kathmandun lentokentälle 28. toukokuuta. Suomen apu oli osa EU:n Civilian Protection -mekanismia, johon Nepalissa osallistui yhteensä 14 EU:n jäsenmaata. Uusi mekanismi osoitti toimivuutensa ja tarjosi mm. arvokasta logistista tukea jäsenmaiden aputoimituksille globaalisti. 

Pahentuneen koronatilanteen vuoksi Nepalin hallitus päätyi huhtikuussa 2021 jälleen rajoittamaan ihmisten liikkumista ja lentoliikennettä julistamalla ulkonaliikkumiskiellon koko maahan sekä keskeyttämällä kansainvälisen lentoliikenteen. Kuten vuonna 2020, nytkin Nepaliin jäi jumiin joukko suomalaisia ja pohjoismaisia matkailijoita, joita Suomen suurlähetystö auttoi parhaansa mukaan. Samalla myös suurlähetystön toiminta sopeutettiin poikkeusoloihin. Suurin osa henkilökunnasta alkoi tehdä etätöitä ja viisumien sekä oleskelulupien myöntäminen jouduttiin keskeyttämään. Syksyä kohden rajoituksia purettiin ja suurlähetystön palveluja pystyttiin jatkamaan. Syntyneiden jonojen purku, erityisesti oleskelulupien osalta, jatkuu kuitenkin edelleen.    

Suomen Nepalin kehitysyhteistyöohjelman toteuttaminen on edennyt koronatilanteesta huolimatta varsin hyvin ja koronapandemian haasteisiin vastaamisen vuoksi varoja on ohjelmien sisällä myös suunnattu osittain uudelleen. Suomen Nepalin kehitysyhteistyön strategia ja -ohjelma vuosille 2021–2024 saatiin valmiiksi, ja ne hyväksyttiin helmikuussa. Suomi jatkaa tukeaan opetuksen, vesihuollon ja sanitaation kehittämiseen (huomioiden myös elinkeinojen kehittämisen ja ilmastomuutoksen) sekä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen. Tukemme jatkuminen vallitsevassa tilanteessa on erityisen tärkeää. 

Nepalin talous on monen muun maan tavoin kärsinyt huomattavasti koronapandemian vuoksi. Turismi on romahtanut ja ulkomaiset rahalähetykset ovat vähentyneet – on odotettavissa, että koronapandemian seuraukset ovat pitkäaikaisia ja talouden elpyminen tulee kestämään vuosia. Maailmanpankin johdolla avunantajat ovat valmistelleet Green, Inclusive and Resilient Development (GRID) -ohjelmaa maan talouden elpymisen sekä vihreän siirtymän tueksi. GRID-ohjelman odotetaan kanavoivan usean miljardin USD:n avun Nepalille lähivuosina vihreän kasvun ja kestävän kehityksen edistämiseksi.  

Vaikeuksista huolimatta Nepal suunnittelee siirtyvänsä pois vähiten kehittyneiden maiden kategoriasta vuonna 2026. YK:n yleiskokous vahvisti tämän tavoitteen viime marraskuussa. Siirtyminen pois vähitenkehittyneiden maiden kategoriasta tulee olemaan merkittävä muutos Nepalin kansainvälisessä asemassa. Prosessi tulee vaatimaan myös Nepalilta itseltään toimenpiteitä esim. EU:n kanssa käytävän kaupan ehtojen uudelleen järjestämiseksi.

Koronarokotteet tulivat markkinoille kuluvana vuonna ja täällä Nepalissa rokotukset alkoivat helmikuussa. Vuoden loppuun mennessä maahan on saapunut merkittävä määrä rokotteita mm. myös Suomen tukeman COVAX-ohjelman kautta. Suomi on tukenut COVAX-ohjelman lisäksi myös rokotteiden kehittämistä, sillä ilman riittävää maailmanlaajuista rokotekattavuutta kukaan ei ole turvassa. Nepal pyrkii rokottamaan kaikki yli 12-vuotiaat huhtikuuhun 2022 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttaminen onkin mahdollinen nyt, kun rokotteita on aiempaa paremmin saatavilla.

Loppuun toteaisin, että vaikka vuosi 2021 oli jälleen poikkeuksellinen ja haastava, on myös kehitystä tapahtunut ja pimeän tunnelin päässä siintää onneksi valoa. Toivokaamme siis, että vuosi 2022 tuo mukanaan helpotusta meidän jokaisen arkeemme. Haluan kiittää kaikkia yhteistyötahoja hyvästä yhteistyöstä kuluvan vuoden aikana ja samalla toivotan kaikille rauhallista vuodenvaihteen aikaa.  

Hyvää uutta vuotta 2022! 

 

Pertti Anttinen

Suurlähettiläs