Suurlähettiläs Pertti Anttisen uudenvuoden tervehdys

Kathmandun kadut hiljenivät lockdownin aikana. Kuva: Pertti Anttinen

Vuosi 2020 on ollut monella tapaa poikkeuksellinen. Vielä alkuvuonna valmistelimme kuumeisesti kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin huhtikuun vierailua Nepaliin. Samoin Nepalin parlamentin ylähuoneen puheenjohtajan oli määrä vierailla Suomessa samassa kuussa. Visit Nepal 2020 kampanja oli juuri käynnistynyt ja Nepalilla oli vahva edustus Matkamessuilla Suomessa tammikuussa.

Kaikki muuttui, kun maaliskuu alkoi. Nepalissa ensimmäinen yksittäinen COVID-19 tapaus todettiin jo tammikuun lopulla. Se ei vielä aiheuttanut toimenpiteitä, mutta kun maaliskuun lopulla Euroopassa ja Nepalin lähialueilla ryhdyttiin rajoittamaan ihmisten liikkumista ja lentoliikennettä, ja Nepalissa todettiin toinen COVID-19 tapaus, julisti Nepal tiukan ulkonaliikkumiskiellon koko maahan ja keskeytti kansainvälisen lentoliikenteen. Kymmenet tuhannet turistit jäivät ilman paluulentoa kotimaihinsa.

Suomen Kathmandun suurlähetystö auttaa paitsi suomalaisia niin on myös vastuussa pohjoismaisesta konsulikoordinaatiosta. Ruotsilla, Tanskalla ja Islannilla ei ole suurlähetystöä Kathmandussa vaan Nepal hoidetaan heidän Intian New Delhin suurlähetystöistään käsin. Myös Suomessa oleskeluluvan saaneille tarjottiin apua kotiutuksessa.

EU-maiden konsuliyhteistyö polkaistiin täysimääräisesti käyntiin heti lockdownin alkaessa. Suomalaisten ja muiden EU-kansalaisten kotiutuksessa Saksan ja Ranskan järjestämät charter-lennot huhti-toukokuussa olivatkin avainasemassa. Myös kaupalliselta pohjalta järjestettyjä charter-lentoja ilmaantui myöhemmin kevään kuluessa. Oma haasteensa oli saada turistit Kathmanduun kaukanakin sijaitsevista vaelluskohteista, kun sisäistä lento- tai autoliikennettä ei lockdownin vuoksi ollut, eikä ulkona saanut liikkua ilman perusteltua syytä. YK avasi ilmasillan Kathmandusta Kuala Lumpuriin, joka palveli avustustyöntekijöitä ja diplomaatteja. Loputkin Nepalista pois haluavat ulkomaalaiset turistit pääsivät sitten kotiin viimeistään kesäkuun aikana.

Suurlähetystön toiminta sopeutettiin poikkeusoloihin. Osa henkilökunnasta alkoi tehdä etätöitä ja viisumeiden ja oleskelulupien antaminen jouduttiin keskeyttämään. Vaikka monia kuluvalle vuodelle suunniteltuja vierailuja ja tapahtumia on jouduttu lykkäämään, niin onneksemme kehitysyhteistyöohjelman toteuttaminen kuitenkin on edennyt tilanteesta huolimatta hyvin. Pystyimme myös osittain uudelleen suuntaamaan varoja koronapandemiaan vastaamiseksi. Samoin saimme tähän tarkoitukseen 2,5 miljoonaa euroa lisävaroja, jotka suuntaamme opetussektorille.

Nepalin talous on monen muun maan tavoin kärsinyt huomattavasti koronapandemian vuoksi. Turismi on romahtanut ja ulkomaiset rahalähetykset ovat vähentyneet. Maan terveyspalvelut ovat jo pitkään olleet äärirajoillaan. Koronapandemian seuraukset voivat olla pitkäaikaisia ja talouden elpyminen voi kestää. Suomen Nepalin kehitysyhteistyön strategiaa ja ohjelmaa vuosille 2021–2024 valmistellaan parhaillaan. Tukemme jatkuminen erityisesti tässä tilanteessa onkin ensiarvoisen tärkeää.

Vaikka tartuntahuippu Nepalissa taittuisikin, ei täyteen normaaliin kuitenkaan kovin nopeasti päästä ja kärsivällisyyttä tarvitaan edelleen pandemian selättämiseksi. Toivonpilkahduksena vuodelle 2021 on kuitenkin koronarokotteiden tulo markkinoille, minkä toivotaan tuovan helpotusta myös Nepalin tilanteeseen.

Hyvää uutta vuotta 2021!