Suomen tukema vesihanke Nepalissa valittiin vuoden projektiksi

Suomen tukema vesihanke Nepalissa on voittanut Projektiyhdistys ry:n vuosittain järjestämän kilpailun. Tuomaristo valitsi vuoden 2016 parhaaksi projektiksi hankkeen, joka on osa Suomen kahdenvälistä kehitysyhteistyötä Nepalin kanssa. Sen toteutti konsulttiyritys FCG International.

Palkitun hankkeen virallinen nimi on Rural Village Water Resources Management Project ja palkitsemisessa on kyseessä hankkeen toinen vaihe.  Se toimi syyskuun 2010 ja helmikuun 2016 välisenä aikana kymmenessä piirikunnassa. Hankkeen ensimmäinen vaihe alkoi vuonna 2006.

Hankealue Nepalin länsiosassa on hyvin köyhää ja siellä on vähän muita kehitysavunantajia. Tavoitteena oli lisätä hyvinvointia ja vähentää köyhyyttä kestävällä vesivarojen hallinnoinnilla.

Hanke koostui kolmesta osasta: maaseudun vesihuolto ja sanitaatio, toimeentulon kehittäminen sekä paikallisviranomaisten ja käyttäjäkomiteoiden vahvistaminen.

Sanna-Leena Rautanen/FCG
Yksi palkitun hankkeen tavoitteista oli vähentää köyhyyttä.

Kokonaisbudjetti oli 26,1 miljoonaa euroa, josta Suomen valtion osuus oli 15,5 miljoonaa. Erinomaisten tulosten vuoksi hanke jatkuu kolmannen vaiheen kautta vuoteen 2021.

Vuoden projekti -kilpailun tuomaristo piti Nepalin hanketta erittäin onnistuneena, etenkin kun se jouduttiin toteuttamaan vaikeissa oloissa ilman sähköä ja puhelinyhteyksiä.

Lisäksi kulttuurierot olivat haasteelliset ja sidosryhmien määrä iso. Silti projektissa ylitettiin alkuperäiset tulostavoitteet reilusti: 144 000 syrjäseutujen ihmistä sai juomaveden ja 360 000 ihmisen sanitaatio parani. Myös projektin viestintä sai tuomaristolta kiitosta.

Oma osansa voitokkuudessa oli myös projektin toteuttamalla tuotteella. Puhdas vesi on Suomen vientituote.

Suomi on tukenut Nepalia vesi- ja sanitaatiosektorilla vuodesta 1990 lähtien.

Projektiyhdistys ry valitsee Vuoden projekti -kilpailussa vuoden onnistuneimmat ja merkittävimmät hankkeet. Voittajat julkistetaan yhdistyksen järjestämillä Projektipäivillä.