Oleskelulupahakemuksen jättäminen Suomen Kathmandun-suurlähetystössä

Suomen Kathmandun-suurlähetystö palvelee oleskelulupa-asiakkaita normaalisti ja ottaa vastaan kaikkia oleskelulupatyyppihakemuksia. Ajanvaraus on pakollinen ja se tulee lähettää sähköpostitse edustuston osoitteeseen [email protected].

Ohjeet oleskelulupahakemuksen jättämistä varten

Oleskelulupahakemukset liitteineen jätetään sähköisesti EnterFinland(Linkki toiselle web-sivustolle.)-palvelussa. Hakemuksen jättämisen jälkeen hakijan täytyy varata aika tunnistautumiseen ja haastatteluun Suomen Kathmandun-suurlähetystöltä. Tunnistautumisen yhteydessä hakijalta otetaan sormenjäljet. Jokaisella hakijalla on oltava oma hakemus, myös alaikäisillä.

Oleskelulupa-asiakkaita otetaan vastaan ainoastaan ajanvarauksella. Ajat varataan sähköpostitse [email protected]. Sähköpostin liitteeksi hakijan täytyy lisätä EnterFinland-palvelusta saatu todistus sähköisen asioinnin vireilläolosta. Oleskelulupahakemuksen voi jättää myös paperisena Suomen Kathmandun-suurlähetystöön. Mikäli oleskelulupahakemus jätetään paperisena, täytyy hakijan ajan varaamisen yhteydessä ilmoittaa, että kyseessä on paperinen oleskelulupahakemus.

Kaikkien asiakirjojen tulee olla joko suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä. Nepalinkieliset alkuperäiset todistukset tulee kääntää englanniksi ja laillistamista vaativat käännökset tulee legalisoida Nepalin ulkoministeriössä ja sen jälkeen Suomen Kathmandun-suurlähetystössä.

Suomen Kathmandun-suurlähetystö käsittelee nepalilaisten ja Nepalissa laillisesti asuvien muiden maiden kansalaisten oleskelulupahakemuksia. Hakijan on voitava esittää selvitys vakituisesta asumisesta maassa. Huomioithan, ettei Nepalin viisumi ole osoitus vakituisesta asuinpaikasta.

Ellei hakijan vakituinen asuinpaikka ole Nepalissa, jätetään hakemukset seuraaviin suurlähetystöihin:

  • Bangladeshin kansalaisten tulee asioida Suomen New Delhin-suurlähetystössä

  • Pakistanin kansalaisten tulee asioida Suomen Abu Dhabin-suurlähetystössä 

Oleskelulupahakemusten käsittely ja päätöksenteko​​​

Oleskelulupahakemuksen käsittelymaksu suoritetaan suurlähetystön pankkitilille erillisen ohjeistuksen mukaan. EnterFinlandin kautta pystyy myös maksamaan elektronisesti. Käsittelymaksua ei palauteta päätöksestä riippumatta.

Oleskelulupahakemukset käsitellään ja päätökset tehdään Maahanmuuttovirastossa Suomessa. Tarkempaa tietoa oleskelulupahakemusten jättämisestä ja käsittelystä löytyy Maahanmuuttoviraston kotisivuilta www.migri.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.). Jos oleskelulupahakemus on jätetty sähköisesti, päätös on luettavissa Enter Finland-palvelussa. Jos oleskelulupahakemus on jätetty paperisena, hakijalle ilmoitetaan, kun päätös on saapunut suurlähetystöön. Suurlähetystö ei toimita väliaikatietoja hakemusprosessista.

On hyvä huomioida, että oleskelulupakortin saapuminen Kathmanduun kestää noin 2-3 viikkoa siitä, kun päätös on tehty Migrissä.